open-navfaktor-logo
search
Prijem u Domu OSBiH
Helez: Niko ne smije da dira u suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je domaćin tradicionalnog prijema u povodu Ramazanskog bajrama, održanog danas u Domu Oružanih snaga BiH.
24.04.2023. u 18:58
get url
text
Zukan Helez

Bajramski prijem je upriličen za poslanike Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH, za predstavnike svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, diplomatski i vojnodiplomatski kor akreditiran u BiH, za predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, akademske zajednice, kao i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik ministra obrane Sleven Galić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general bojnik Ivica Jerkić, zapovjednik snaga EUFOR-a u BiH general bojnik Helmut Habermayer, generalski kor Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice i gosti.

Ministar Helez je zahvalio zvanicama na prisustvu, au svom obraćanju ukazao na značaj zajedničkog obilježavanja vjerskih blagdana i drugih praznika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

U svom obraćanju ministar Helez je istakao da je vrijeme koje je iza nas, vrijeme dobročinstva i da je on kao ministar odbrane ponosan na pripadnike OS BiH i naposlenike MO BiH, koji su u vremenu koje je prethodilo Ramazanu, Uskrsu i Vaskrsu, pokazali izuzetnu ljudsku dobrotu i hrabrost, pomažući nesretnim u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji putem svog fizičkog angažmana u mjestima nesreće.

- Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su, i nakon zemljotresa, u tišini, ne eksponirajući se medijski, prikupili značajna financijska sredstva za pomoć pogođenim stanovnicima Turske i Sirije u razornom zemljotresu, i na taj način pokazali odanost svojoj misiji, a to je pomoć nesrećenim u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća - kazao je ministar Helez.

On je još jednom naglasio da je jedan od njegovih glavnih prioriteta poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika OSBiH, što se dijelom već i ostvarilo pravovremenim usvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine, čime je došlo do povećanja plaća uposlenih u institucijama odbrane BiH.

Ministar se u svom obraćanju dotakao i trenutne političke situacije u zemlji, kazavši da "niko ne smije da dira u suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", te pozvao sve političke predstavnike u zemlji da spuste tenzije i da se okrenu rješavanju egzistencijalnih pitanja svih naroda i građana ove zemlje i da rade na implementaciji 14 prioriteta koje je BiH  postavila Evropska komisija, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.