U obraćanju medijima nakon sastanka Helez je rekao da su razgovarali o bitnim pitanjima kada je u pitanju BiH i njene euratlanske integracije.

- Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je jedan od ključnih spoljnopolitičkih faktora i prijatelja kada je u pitanju BiH - rekao je Helez.

Dodao je da se zahvalio na pomoći koju je u proteklim godinama Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo Oružanim snagama (OS) BiH.

- Zahvaljujući njihovoj pomoći OSBiH su danas respektabilne oružane snage i mnoge jedinice unutar OS BiH su u potpunosti u standardima sa NATO savezom -  rekao je Helez i dodao da će posjetiti London na osnovu poziva koji mu je uputio ministar.

James Heappey je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan i dugoročni partner BiH. Naglasio je da prepoznaju važnost snažne i jedinstvene BiH, ne samo za ovu zemlju, nego i za Zapadni Balkan.

- U vrijeme kada su vrijednosti poput slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta pod napadom kakvim jesu u Ukrajini, jako je važno da snage koje vjeruju u te vrijednosti stanu i podrže ih što snažnije - rekao je Heappey.

Dodao je da se raduju daljoj saradnji, kao i saradnji oružanih snaga.