Helikopter Oružanih snaga BiH gasit će požar u Ljubinju

Objavljeno: 17.07.17 u 18:44

Nakon što je požar na području opštine Ljubinje uzeo maha i iscrpljene sve mogućnosti i resursi kojima bi vatrena buktinja bila stavljena pod kontrolu, zatražena je pomoć od Oružanih snaga BiH na ugroženim područjima i najugroženijim tačkama u okolini sela Pustipusi i Obzir. 

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane BiH, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom se odobrava angažman Oružanih snaga BiH na gašenju požara u opštini Ljubinje, te ovlastilo ministricu odbrane BiH da u skladu sa njenim ovlastima i primjenjujući predviđene procedure naredi angažiranje resursa OS BiH.

Na gašenju požara bit će angažiran helikopter OS BiH, kao i 15 pripadnika Oružanih snaga koji će pomagati na terenu zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite opštine Ljubinje i drugim učesnicima u gašenju požara na ovom lokalitetu.

- Helikopter OS BiH će biti upućen u ugroženo područje čim se steknu potrebni meteo uslovi za angažman ovog resursa, dok će se u isto vrijeme po završetku potrebnih priprema pripadnici OS BiH na terenu priključiti pripadnicima lokalne civilne zaštite i stanovništvu u akciji gašenja požara na ugroženim područjima i navedenim lokalitetima - navodi se u saopćenju.