open-navfaktor-logo
search
Svjetski dan
Hepatitis "tihi ubica" s kojim živi 325 miliona ljudi
Hepatitisi B i C, poznati kao "tihe ubice", druga su najsmrtonosnija infektivna bolest uprkos tome što se mogu spriječiti, otkriti i izliječiti
28.07.2019. u 13:03
get url
text

U svijetu se svakog 28. jula obilježava Dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C koji godišnje uzrokuju više stotina hiljada ljudi.

Hepatitisi B i C, poznati kao "tihe ubice", druga su najsmrtonosnija infektivna bolest uprkos tome što se mogu spriječiti, otkriti i izliječiti.

Hepatitis godišnje uzrokuje smrt više od 1,3 miliona stanovnika, što je više od smrtnosti od HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

SZO procjenjuje da je u svijetu 325 miliona inficiranih osoba hepatitisom B i C a da to i ne znaju, jer ove bolesti često nemaju vidljive simptome. Svake godine taj broj se poveća za 1,3 miliona. 

Hepatitis B može se uspješno spriječiti vakcinisanjem, dok je hronični hepatitis C danas izlječiv, zahvaljujući lijekovima nove generacije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa SZO-a je "Testiraj. Liječi. Hepatitis", a slogan kampanje obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa SZO-a je "Pronađi izgubljene milione", koja prenosi poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Novo istraživanje SZO pokazalo je da bi se investiranjem šest milijardi američkih dolara u suzbijanju hepatitisa u 67 zemalja s niskim i srednjim dohotkom spriječilo 4,5 miliona slučajeva prijevremene smrti do 2030. godine. 

Takvi podaci SZO-a nisu naišli na razumijevanje, budući da je u 2016. godini prikupljeno svega 500 miliona dolara za prevenciju. 

Virusni hepatitisi B i C, prenose se krvlju ili spolnim putem i često imaju blage ili čak nikakve simptome, ali kad pređu u neprepoznatu hroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre.

- Vakcinisati se i posjećivati ljekara redovno je važno za sve. Ljudi moraju shvatiti da su većina oboljenja jetre i rak jetre uzrokovani ovim virusom, tako da pacijenti moraju reagovati brzo - Can Ozgur, specijalista unutrašnje bolesti. 

Svjetski dan hepatitisa obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog naučnika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj vakcine protiv ovog virusa, za šta je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.