open-navfaktor-logo
search
Hitno odblokirati
Herceg: Nije problem novac, nego blokada računa zdravstvenih ustanova
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatražila je od Vlade Federacije BiH i Porezne uprave FBiH da se hitno deblokiraju računi Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic čiji su članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije u generalnom štrajku od 26. novembra jer četiri mjeseca nisu dobili svoje plaće.
10.12.2021. u 18:09
get url
text
Nevenko Herceg

- U ovoj situaciji tražimo od Porezne uprave, odnosno Vlade FBiH da deblokira račun kako bi mogli transferirat sredstva tim zdravstvenim ustanovama. Već imamo jednu odluku krajem novembra koja je transferirana općini zbog toga što ne možemo transferirat Domu zdravlja i Općoj bolnici jer su im blokirani računi- kazao je u petak predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

Komentirajući probleme tih zdravstvenih ustanova, on je podsjetio kako je tim povodom održan sastanak sa kantonalnim ministrima finansija i zdravstva, Adnanom Faladžićem i Goranom Opsenicom zajedno s menadžmentom zdravstvenih ustanova Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, rekavši kako mu je uistinu žao što je došlo do te situacije i što je Porezna uprava FBiH blokirala račune.

- U ovom momentu toliko nisu problem sredstva, koliko blokada računa, odnosno deblokada i isplata plaća zdravstvenim djelatnicima - dodao je Herceg.

Naglasio je, uz ostalo, kako je u izmjenama i dopunama budžeta za 2021. godinu, predviđeno povećanje od milion maraka domovima zdravlja te milion maraka za bolničke ustanove u HNK, a takvo je povećanje planirano i u Nacrtu budžeta za 2022. godinu.

Premijer HNK ocijenio je kako nije riječ o jednostavnom problemu, zamolivši nadležne federalne institucije da uvaže ovu situaciju.

- Mislim da je vrijeme da se konačno krene sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih i bolničkih ustanova jer bez njega ne možemo riješiti problem ovih ustanova - podvukao je Herceg.

Predsjednica Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Azra Mušinović kazala je ranije Feni kako su od uprava tih zdravstvenih ustanova dobili informaciju da je Poreznoj upravi potrebno dostaviti još samo neke dokumente i da će nakon toga računi biti odblokirani.

- Mi smo toliko puta do sada čuli sličnu priču tako da ne vjerujemo dok se to zaista ne dogodi. Oni su sada (uprave zdravstvenih ustanova) puno optimističniji nego prethodnih dana i mi se iskreno nadamo da će to biti danas, eventualno u ponedjeljak, jer smo pri kraju sa strpljenjem – kazala Mušinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.