open-navfaktor-logo
search
Sindikat odlučio
Hercegovački ljekari 10. septembra stupaju u generalni štrajk
Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučila se na ovaj potez zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora
19.08.2019. u 21:06
get url
text

Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. septembra.

U izjavi za Fenu predsjednica Sindikata Marina Berberović podsjetila je da je prošle godine s Vladom HNK potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu kojim je predviđeno povećanja plaća doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, kantonalna vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plaće.

- Večeras smo odlučili da 10. septembra stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva već samo da se ispoštuje ono što je potpisano - poručila je Berberović.

Po njezinima riječima, Sindikat je početkom mjeseca podsjetio Vladu HNK da od 1. 7. ide nova etapa povećanja plaća te je zatraženo da se održi sastanak ako je to potrebno. Međutim, do danas niko iz kantonalne  vlade nije reagirao i obratio se sindikalistima, dodala je Berberović.

Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK potpisan je u julu prošle godine. Prilikom čina potpisivanja predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg kazao je kako provedba odredbi novog kolektivnog ugovora zahtjeva izdvajanje "značajnih finansijskih sredstava" te dodao da je Vlada spremna zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obvezu brinuti o zdravstvenom sistemu osigurati ta sredstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.