open-navfaktor-logo
search
Ahatović upozorava
Hibridni rat BIA-e protiv BiH: Napadi na Džaferovića moraju se shvatiti ozbiljno, on je reprezent države
Kada vaš politički, ekonomski, diplomatski utjecaj ne može biti ostvaren, na uvjetno rečeno volju protivnika, da se povinuje vašim interesima, a nemate dostatnu vojnu silu da ga privolite na to, onda se pribjegava metodama hibridnog rata
16.01.2020. u 07:13
get url
text

"Soleimani i Džaferović planirali napad na Srbe! Iranski general bio prisutan kada su mudžahedini sjekli Srbima glave!" samo su neki od naslova objavljenih u srbijanskim tabloidima, ali i medijima iz Banje Luke, koji prema ocjeni vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, svim silama će nastojati da to prikažu kao "slobodu govora i uređivačku percepciju".

-Upravo ovakve i slične kvazinovinarske konstrukcije, bez obzira na to da li u njima ima istine ili ne, predstavljaju školski primjer hibridnog rata koji se vrlo uporno preko BIA-e vodi protiv BiH, a preko medija bliskih vladajućim strukturama u Beogradu. Kada vaš politički, ekonomski, diplomatski utjecaj ne može biti ostvaren, na uvjetno rečeno volju protivnika, da se povinuje vašim interesima, a nemate dostatnu vojnu silu da ga privolite na to, onda se pribjegava metodama hibridnog rata. Te metode su multidisciplinarne i one se ogledaju u kreiranju što većeg broja tzv. hibridnih prijetnji prema protivniku koje on ne može da kontrolira i da na svaku od njih adekvatno odgovori zato što se one javljaju jednovremeno - pojašnjava Ahatović za Faktor.

Hibridni rat je prije svega, ističe naš sagovornik, maksimalno iskorištavanje inferiorne sopstvene pozicije prema protivniku u odnosu na globalna kretanja.

-Stoga ne treba čuditi to što Srbija oficijelno za sada negira bilo kakvu pa i najmanju destabilizaciju regiona. Pored toga, i u Memorandumu 2 SANU ostvarivanje ciljeva mirnim putem je imperativ daljeg djelovanja na ostvarivanju ideje "velike Srbije" od koje se nažalost nije odustalo. Beogradu je nakon stoljeća ratova i naslijeđa tih ratova jasno da nasilnim potezima neće doći do cilja. No, naoružavanje i opremanje Vojske Srbije u posljednjih pet godina nam govori da se Srbija nije i neće odreći mogućnosti da sporove sa susjedima rješava i vojnim putem, za šta ima de facto bjanko podršku Moskve. U tom kontekstu izjava pomoćnika srbijanskog ministra odbrane zaduženog za materijalne resurse Nenada Miloradovića da nedavno prikazani helikopteri Vojske Srbije, koji su nabavljeni iz Rusije, mogu da desantiraju oko 280 vojnika sa punom borbenom opremom, dobija sasvim drugu dimenziju.

Ako tome dodamo i novu Strategiju nacionalne sigurnosti Srbije u kojoj je posebno tretiran i naš entitet RS, kao da se radi o Vojvodini, onda je potpuno jasno šta je cilj i kako se do njega kani doći - upozorava Ahatović.

Potcrtava da Srbija do cilja ne kani doći samo suptilnim političkim, diplomatskim i asimetričnim djelovanjem već i ograničenim vojnim instrumentima moći, uz generalno i vojno i diplomatsko pokroviteljstvo Rusije kada za to dođe vrijeme.

-Zato je vanjskopolitički imperativ BiH članstvo u NATO-u. Jer komplikovana ustavna struktura države dozvoljava veliki spektar sprovođenja aktivnosti hibridnog rata i jako malo prostora za adekvatno sveukupno sigurnosno djelovanje, jačanje kapaciteta odbrane i podizanja nivoa sigurnosti svih građana na jedan viši nivo. Ovi i slični individualni napadi na članove Predsjedništva BiH, u konkretnom slučaju Šefika Džaferovića, moraju shvatati ozbiljno jer to su prvi reprezenti države i ogledala njenog dostojanstva i suvereniteta, što nažalost kod nas nije slučaj niti se ova tema ozbiljno shvata, sve do onda kada, bojim se, bude kasno - naglašava Ahatović.

U hibridni rat uključio se i samozvani ekspert i kako ga je Ahatović nazvao "veleizdajnik u hibridnom ratu" Dževad Galijašević, koji je za beogradske medije izjavio "da je iranski general Qasem Soleimani bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Šefika Džaferovića,  člana Predsjedništva BiH, gdje im je dopremao oružje preko Hrvatske, a dio tog arsenala ostajao je kod Hrvata".

VEZANI TEKST - Komšić: Napadi na Džaferovića pokušaj diskreditacije institucija BiH

VEZANI TEKST - Pomirili čak i šiite i sunite: Novi jalovi nasrtaj na BiH iz beogradskih obavještajno-političkih krugova

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.