navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne mora biti skupa

Hidratacija je važna, ispravno birajte kreme za svoju kožu

Krema ne mora biti skupa, ali mora vam odgovarati. Zbog toga morate pažljivo birati kremu prema tipu svoje kože. 

Objavljeno: 03.02.2020. u 11:15
get url
text

Suha i osjetljiva koža

Za vas su kreme bogate biljnim uljima, a  ključni sastojci takvih krema su: hijaluronska kiselina, puter i biljna ulja, antioksidanti.

Kad tretirate suhu kožu, birajte teže ovlaživače na uljanoj bazi. Lagani preparati se brzo apsorbuju i ne mogu osigurati dugotrajnu hidrataciju. Za vas su proizvodi koji sadrže antioksidante, ulje sjemenki grožđa ili pantenol jer sprečavaju gubitak vode i zadržavaju vlagu čak do 12 sati. I zapamtite – što je veći sadržaj ulja, veća je apsorpcija kroz kožu, pa su hidratantne kreme na uljanoj bazi idealne. Ako ih mažete noću, danju se nećete brinuti o tome da li sijate. Ukoliko vam je koža posebno osjetljiva, potražite preparate bez mirisa i parabena da vam ne bi dodatno iritirali ten.

Normalna i kombinovana koža

Ključni sastojci takvih krema su: biljni sastojci, vitamin A ili E. Birajte losion ili laganu kremu.

Normalna ili kombinovana koža ima i masne i suhe dijelove, zbog čega je za nju teže odabrati pravi preparat za njegu. Ipak, postoje gel-kreme i losioni s malim procentom ulja, koje zadržava vlagu, i velikim procentom vode, koja nadoknađuje vlagu u dehidriranim dijelovima kože. Gel-ovlaživači koji sadrže dimetikon zaustavljaju isparavanje vode s kože, a dovoljno su lagani da ne prosijate na masnim dijelovima.

Masna koža

Ako piše lagani gel na vodenoj bazi, za vas je. Ključni sastojci: glikolna kiselina, salicilna kiselina, retinol, piše Žena.rs.

Zabluda je da masna koža ne treba da se hidrira. Dehidrirana koža luči višak ulja i zato vodite računa da bude vlažna. Zvuči kontradiktorno, ali moguće je imati i masnu i dehidriranu kožu. Masnu kožu karakteriše višak sebuma, a on može da zapuši pore. Za vas je najbolje da potražite gel-preparate na vodenoj bazi jer sadrže minimalnu količinu ulja, voskova i emulgatora.

Protiv starenja

Losion ili krema s aktivnim sastojcima. Ključni sastojci: retinol, vitamin C, ekstrakti čaja.

Dobra krema protiv starenja treba da ima aktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv sitnih linija i bora. Antioksidanti poput vitamina C i retinola neutralizuju slobodne radikale odgovorne za stvaranje bora. Biljni sastojci iz cvijeća, sjemenki, lišća i korjena također pomažu, pa isprobajte prirodna ulja poput onog iz sjemenki grožđa ili ekstrakta zelenog čaja.