open-navfaktor-logo
search
Zamjena za vodu
Hidratizirajte organizam uz pomoć ovih namirnica
Organizmu je potrebna voda i stalna hidratacija. Dehidracija utječe na raspoloženje, pamćenje, pažnju i koordinaciju, te utječe na nivo energije. Zbog nedostatka vode može vam pasti i pritisak, te se javiti glavobolja.
04.06.2020. u 09:09
get url
text
get url
text

Iako je voda izrazito važna za hidrataciju moguće je i unosom drugih namirnica nadomjestiti nedostatak vode te hidratizirati organizam.

Lubenica

Lubenice se sastoje od 92 posto vode, šest posto šećera i dva posto vlakana. Odličan način za hidrataciju jeste konzumiranje lubenice.

Jagode

Ovo voće također imaju 90 posto vode u svom sastavu. Pune su vitamina i pružaju hidrataciju.

Krastavice

Krastavice sadrže 96 posto vode. Obiluju mineralima koji čine kožu lijepom i zdravom. Eliminiše i toksine iz tijela. A koriste se i za hidrataciju lica u vidu maski.

Celer

Celer je odlična namirnica za zdravlje iz više razloga. Osim što sadrži oko 95 posto vode, sadrži i vlakna, antioksidante, flavonoide, vitamine i minerale.

Dinja

Ne samo da dinja sadrži 90 posto vode već je i njen okus bogat, a samo voće daje iznenađujuće brojne zdravstvene koristi. Bogata je vitaminima A i C koji blagotvorno djeluju na vašu kožu i kosu.

Gljive

Gljive sadrže čak 92 posto vode. Iako su one namirnica koje se vjerojatno nećete sjetiti kada razmišljate o hidratiziranju, gljive sadrže čak 92 posto vode.

Špinat

Slično kao s gljivama, kada počnete kuhati špinat, postaje vidljivo koliko se vode nalazi u njemu. Konkretno, u špinatu je oko 91 posto vode.

Paradajz

Ako pojedete dva paradajza srednje veličine to je kao da ste popili čašu vode. U paradajzu se nalazi čak 95 posto vode.

Veliku količinu vode sadrže i druge namirnice: zelena salata 96 posto, tikvice 95 posto, paprike 94 posto, breskve 89 posto, maline 86, borovnice 84 posto i crveni kupus 90 posto.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.