open-navfaktor-logo
search
Institut Yunus Emre
Hiljade mališana sutra stiže u Zenicu na 10. dječiji festival
Hiljade mališana iz cijele Bosne i Hercegovine sutra će se okupiti u Gradskoj areni u Zenici na 10. jubilarnom dječijem festivalu koji organizuje Institut "Yunus Emre".
08.05.2023. u 15:38
get url
text

U Zenici se očekuje više od 5.500 mališana iz više od 40 bosanskohercegovačkih gradova, uključujući Stolac, Čapljinu, Cazin, Travnik, Novi Travnik, Maglaj...

Za 10. jubilarno izdanje festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. muzičara Amela Ćurića, balkanske i turske narodne igre, izvedbe dječijih pjesama i recitacija, dodjela nagrada i priznanja i drugo.

Bh. mališanima će se sutra u Zenici pridružiti njihovi vršnjaci iz Turske koji su specijalni gosti, a koji dolaze iz turskih regija pogođenih zemljotresom u februaru ove godine kao i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica.

Institut "Yunus Emre" tradicionalno već godinama organizuje Dječiji festival u okviru programa "Moj izbor je turski". Turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom BiH od školske 2011/12. godine. Projekat koji je počeo sa 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. dostigao je broj od 6.200 učenika. Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u svojim školama.

Osim Dječijeg festivala, Institut Yunus Emre sa Ambasadom Republike Turske u Sarajevu organizuje i manifestaciju Dani Turske koja je, ovog vikenda, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" okupila hiljade mališana i porodica koji su uživali u sportsko-zabavnom sadržaju i turskim delicijama.

U kinu Novi Grad Sarajevo sinoć je zvanično otvorena 10. sedmica turskog filma koja će trajati od 7. do 10. maja, a brojni građani već prvog dana posjetili su kino kako bi pogledali film "Leptirov san".

Narednih dana odrasli, ali i mališani moći će pogledati odlična turska ostvarenja kao što su filmovi "Akif" i "Pjesma našeg sela".

Dnevne projekcije za odrasle prikazuju se od 19 sati, dok će se filmovi za djecu emitovati od 11 sati. Sve projekcije su besplatne, a ulaznice se mogu preuzeti u općini Novi Grad Sarajevo i Institutu "Yunus Emre" Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.