open-navfaktor-logo
search
Sportske igre mladih
Hiljade osmijeha na terenima širom Bosne i Hercegovine
Plazma Sportske igre mladih su u prethodnom periodu obišle Krajinu i družile se sa mališanima u Ključu, Cazinu i Bihaću.
27.05.2022. u 13:01
get url
text

Pored sportskih takmičenja, dječaci i djevojčice su imali priliku učiti o načelima olimpizma, zaštiti životne sredine kroz radionice sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i kroz projekat "Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu" koji Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. Sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima, zajedno promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo poštovanje, izvrsnost i fair play.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara ove godine je Vlada Federacije BiH.

U Ključu su održana regionalna takmičenja u fudbalu za kategoriju 2006. i 2011. godište i mlađi, a u finalnom meču, u mlađoj kategoriji, titulu najboljih ponijela je ekipa "Ključ 6" koja je u finalnom meču savladala ekipu "Ključ 5".

- Pobijedili smo danas na turniru u malom fudbalu i jedva čekamo polufinalni turnir u Bihaću. Nadamo se prolasku na Veliko finale - istakao je Ahmed Mešić, kapiten ekipe Ključ 6.

I u Cazinu su odigrani fudbalski turniri za obje kategorije. Savladavši ekipu "Mladost bordo", MNK Vrhovska se plasirala na polufinalni turnir koji će biti održan u Bihaću 30. juna.

- Osvojili smo danas Coca-Cola Cup u fudbalu i jedva čekamo nastavak takmičenja. Trenirat ćemo da budemo što bolji i iskreno se nadam da ćemo ostvariti plasman na finalno takmičenje - kazao je Bilal Topalović ispred ekipe MNK Vrhovska.

Pored regionalnih takmičenja u Bihaću, u saradnji sa Gradom Bihaćem, Sportskim savezom Grada Bihaća, te Turističkom zajednicom, Igre su organizovale Dan sporta za najmlađe učenike osnovnih škola. Više od 1.000 mališana, polusatni zabavni program, paljenje baklje na Gradskom trgu i takmičenja u igri između dvije vatre i atletici oduševili su sve prisutne u ovom gradu.

U sklopu regionalnih takmičenja u Bihaću, djevojčice i dječaci su se takmičili u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu i tenisu. Toyota Cup u tenisu okupio je sve ljubitelje bijelog sporta među najmlađima, a u konačnici direktan plasman na Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu ostvarili su Ena Pjatnicki i Fatih Halilagić.

Rukometnom turniru u Bihaću, prisustvovale su i gostujuće ekipe iz Cazina i Bosanske Dubice koje su se na kraju borile za plasman na Veliko finale 12. Plazma Sportskih igara mladih. Finalni meč privukao je mnoge ljubitelje ovog sporta, a kao najbolje ovaj put među djevojčicama pokazale su se rukometašice iz ekipe ŽRK Knežopoljka iz Bosanske Dubice.

- Osvojivši prvo mjesto na Podravka Cupu u Bihaću ostvarile smo plasman na finalno takmičenje. Raduje nas druženje u Sarajevu i iskreno se nadamo da ćemo uspjeti ostvariti plasman na Međunarodno finale u Splitu - istakla je Ema Tulić, kapitenka ove ekipe.

U odbojci u Bihaću, ŽOK Bihać osvojio je prvo mjesto savladavši ekipu ŽOK Sana u finalu, te će djevojčice iz ove ekipe biti učesnice Velikog finala u Sarajevu.

- Bilo nam je najbitnije da se dobro zabavimo, a timskim duhom i zajedničkim naporima uspjele smo osvojili Intesa Sanpaolo Banka Cup u odbojci te ostvariti plasman na finale - kazala je Dženana Kurtalić ispred ekipe ŽOK Bihać.

Košarkaški turnir, Kinder Joy of moving Cup u Bihaću, osvojile su ekipe Vox, u muškoj konkurenciji te Štrumfovi u ženskoj konkurenciji. Igre svoje putovanje nastavljaju u Zvorniku, Bratuncu i Srebrenici, a konferencijom za medije održanoj 26. maja u Gračanici najavljeno je i svečano otvaranje 12. Plazma Sportskih igara mladih koje će se održati 1. juna, a organizuje se u saradnji sa Gradom Gračanicom gdje će, pored zabavnog programa, Dana sporta, te regionalnih takmičenja, biti održan i koncert Crvene jabuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.