open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Hiperprodukcija algi u Vrbasu, iz "Vodovoda" uvjeravaju: Voda je ispravna za piće
U akumulaciji Bočac došlo je do pojave "cvjetanja", izazvane biološkim procesima usljed hiperpodukcije algi karakterističnoj za aktuelne vremenske prilike, a laboratorijska ispitivanja su pokazala da nema promjena u kvaliteti vode za piće i da je ona zdravstveno ispravna.
03.06.2021. u 15:24
get url
text

Iz banjalučkog "Vodovoda" su objasnili da su u laboratorijama povećana uzorkovanja i analize.

- Laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno da nije došlo do degradacije kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka. Također, laboratorijski rezultati su pokazali da nema promjena u vrijednostima parametara kvaliteta vode za piće i da je ona zdravstveno ispravna, te odgovara pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju - objasnili su iz banjalučkog "Vodovoda".

Pomenuta pojava se povremeno javlja i nikada do sada nije imala utjecaj na kvalitet vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Iz "Vodovoda" podvlače da će se pratiti stanje i eventualne promjene, te da će o bilo kakvim promjenama javnost biti blagovremeno obaviještena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.