open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Hirurški tim UKC-a RS-a izveo složenu operaciju bubrežnih arterija nezabilježenu u literaturi
Hirurški tim Кlinike za vaskularnu hirurgiju u Banjoj Luci uradio je vrlo složenu operaciju aneurizme trbušne aorte sa urođenom vrlo rijetkom anomalijom, koja nije zabilježena čak ni u medicinskoj literaturi.
26.08.2020. u 13:03
get url
text

Šezdesetpetogodišnji pacijent imao je osam bubrežnih arterija, po četiri za svaki bubreg, dok je fiziološki  po jedna arterija za svaki bubreg. Кoliko je rijetka ova urođena anomalija govori u prilog i činjenica da je do sada u medicinskoj literaturi zabilježen slučaj sa najviše šest bubrežnih arterija kod pacijenta.

Takođe, pacijent je ima još jednu urođenu anomaliju bubrežnih vena, a otežavajuća okolnost se ogledala u tome što je bubrežna vena prolazila iza aorte, a ispred kičmenog stuba, dok je “normalno” da ide ispred aorte.

- Izvođenjem ovako složenog operativnog zahvata medicinsko osoblje ove klinike je dokazalo da može da odgovori svim izazovima savremene vaskularne hirurgije. Postoperativni tok protječe uredno i pacijent će kroz nekoliko dana biti pušten na kućno liječenje, te se vratiti normalnom životu - saopćeno je danas iz UKC-a RS-a.

Na čelu ovog hirurškog tima bio je načelnik Кlinike za vaskularnu hirurgiju dr Milanko Maksić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.