open-navfaktor-logo
search
Glasanje nakon debate
Historijska sjednica UN-a: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir
Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre, zaključak je sa početka specijalne sjednice Generalne skupštine UN-a.
01.03.2022. u 14:11
get url
text

- Ovo je historijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slijepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cijenu toga su plaćale generacije. Ne smijemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo - rekao je ambasador EU-a pri UN-u Olof Skoog.

Zapad i Ukrajina tvrde da rat prijeti principima UN-a i međunarodnom poretku.

- Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN. Nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sljedeća padne demokratija - poručio je ukrajinski predstavnik u UN-u Sergi Kislitja.

Ruski izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva djeluje u samoodbrani, a invaziju je predstavio kao odbranu principa Povelje UN-a.

- Štitimo sebe od nacionalističke prijetnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN-a na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata.

Nebenzja negira da ruske snage gađaju civile.

Kineski izaslanik Zhang Jun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi".

- Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN-a.

Predstavnica SAD-a u UN-u će se obratiti na kraju debate Generalne skupštine.

Generalna skupština održava specijalnu sjednicu koja se saziva kada Vijeće sigurnosti ne može da se usaglasi oko pitanja koja se odnose na međunarodni mir ili sigurnost, u ovom slučaju zbog veta Rusije.

Iako Vijeće sigurnosti često ne može da se usaglasi po mnogim pitanjima, ovakva sjednica je bila sazivana samo nekoliko puta otkako postoji UN, a posljednja je bila 1982. zbog Izraela.

Debata u UN-u će se nastaviti u srijedu, a više od stotinu zemalja se prijavilo za riječ. Da bi se usvojila rezolucija, potrebeno je da za nju glasa dvije trećine članica UN-a, objavio je RSE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.