open-navfaktor-logo
search
Pali aktuelni prvaci
Historijska titula Toronta prekinula dominaciju Golden Statea
Teško je reći da je Toronto nezasluženo stigao do titule, s obzirom na to da su postali prvi tim u historiji velikih finala koji je u u finanlnoj seriji uspio u gostima tri puta poraziti aktuelnog prvaka
14.06.2019. u 07:46
get url
text

Toronto Raptorsi postali su prvi put u historiji prvaci NBA lige. Kanadski tim je u šestoj utakmici velikog finala sa 110:114 savladao Golden State Warriorse u Oracle Areni i s ukupnih 4:2 stigao do prvog pehara u historiji franšize koja od 1995. godine igra u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Priznanje za najkorisnijeg igrača finalne serije otišlo je u ruke Kawhija Leonarda.

Teško je reći da je Toronto nezasluženo stigao do titule, s obzirom na to da su postali prvi tim u historiji velikih finala koji je u u finalnoj seriji uspio u gostima tri puta poraziti aktuelnog prvaka.

Ratnici ni sinoć nisu imali sreće jer su zbog povrede ostali bez Klaya Thompsona koji je dvoranu napustio na štakama, što je uz izostanak Kevina Duranta bio nenadoknadiv udarac za Warriorse.

Koliko je važan Thompson bio za Golden State najbolje govori podatak da je uprkos povredi, zbog koje je parket napustio u finišu treće četvrtine, utakmicu završio kao prvi strijelac meča sa 30 poena, dok je Stephen Curry, za sada već bivše prvake, ubacio 20 poena.

Kako je igrao Toronto najbolje kazuje činjenica da su čak četiri igrača ubacila 20 i više poena. Najefikasniji u redovima novog prvaka NBA lige bili su je Lowry i Siakam sa po 26 poena, dok su VanVleet i Leonard zabili po 22.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.