open-navfaktor-logo
search
Svirepo likvidirani
Historijski čas: Srpski agresor je prije 31 godinu ubistvima pokušao izbrisati postojanje Bošnjaka u Lješevu
U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja 31. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva na spomen - obilježju u Starom Selu u Lješevu održan je historijski čas za učenike Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš i "Perzijsko – bosanskog koledža" Lješevo.
02.06.2023. u 17:21
get url
text

{$galerijaFotografija}

Učenici su imali priliku slušati o ubistvima 22 Bošnjaka – muslimana iz sela Lješeva koje su srpski agresori 5. juna 1992. godine svirepo likvidirali, te o odvođenjima i progonu stanovnika bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva u logore u Podlugovima i Ilijašu.

Historijske činjenice iz perioda koji je prethodio junu 1992. godine učenicima je prezentovao Muris Masnopita, profesor historije i sin jednog od ubijenih šehida, potom su Adha Masnopita i Nermina Lemezan učenicima predstavile lične priče kćeri ubijenih šehida.

- Danas sam ovdje kao predavač, a lično sam vezan za Lješevo jer je moj babo ubijen na ovome mjestu. Moj zadatak je bio da upoznam učenike o događajima koji su prethodili zločinu. Najvažnije od svega je da učenici danas izvuku pouku i poruku da moraju pamtiti kako im se ne bi ponovilo - rekao je Muris Masnopita.

- Danas smo govorili o motivima i razmjerama ovog zločina, ne da bi mrzili nego da bi spoznali istinsku prošlost kako nam se nikad više ne bi ponovio zločin u Lješevu, Luci, Bioči, Dragoradima, Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini - kazala je Nermina Lemezan, kćerka jednog od ubijenih šehida i članica Organizacionog odobra manifestacije "Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. - 5. juni 2023. godine", saopćio je Odbor.

U okviru historijskog časa učenici su pogledali izložbu fotografija, dokumentovane izvještaje međunarodnih medija o ubistvima u Lješevu, fotografije nastale na dan ekshumacije, te odlomke iz dnevnika Izeta Avdukića, jednog od ubijenih stanovnika Lješeva koji je pisao samo nekoliko prije nego će biti ubijen.

- Posebno bih izdvojila jedan pano u okviru izložbe koju su učenici mogli pogledati, a na kojem smo radili duži period. Riječ je o panou na kojem su mogli vidjeti porodična stabla naših šehida i svih njihovih potomaka. Naime, srpski agresori su 5. juna 1992. godine ubistvima pokušali izbrisati postojanje Bošnjaka – muslimana u selu Lješevu. Zatrti sjeme nekom narodu isto je što i poreći i izbrisati njegovu vezu sa precima. Cilj nisu ostvarili, jer u 2023. godini brojimo 145 potomaka šehida. Od toga 40 djece, 69 unuka i 36 praunuka - dodala je Lemezan.

Na samom kraju sa učenicima je realizovan dijalog na kojem su mogli iskazati svoje impresije o onome što su čuli i donijeti zaključke koje su ponijeli sa ovog časa historije.

- Danas smo ovdje kako bismo saznali šta se desilo stanovnicima Lješeva, impresije su velike i nije bilo lako slušati o sudbini ovih ljudi. Naše prisustvo je naša dužnost. Važno je znati da mržnja nije rješenje i nadam se da možemo pronaći bolje sutra - rekao je Faris Omanović, učenik trećeg razreda SŠC "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš.

Krajem 2021. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Draškića i Save Manojlovića. Optuženi se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Proces suđenja optuženima vodi se pred Sudom BiH od marta 2022. godine, kada su se na prvom pretresu izjasnili da nisu krivi. Brane se sa slobode. Ovaj svirepi zločin preživjelo je dvoje ljudi. Zahida Masnopita kojoj su taj dan ubijena dva sina, suprug, dva brata i više članova uže porodice. Zahida je preselila na ahiret 2004. godine. Drugi preživjeli je trenutno zaštićeni svjedok u procesu koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Odbora.

U ponedjeljak, 5. juna 2023. godine sa početkom u 11 sati, na spomen-obilježju u Starom Selu u Lješevu planirana je manifestacija "Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. - 5. juni 2023. godine". Učesnici programa su akademski glumac Mirza Mušija, imam džemata Lješevo Nermin efendija Bahtanović, hafiz Arif Omanović, Lamija Fazlić i učenici Kampusa "Perzijsko – bosanskog koledža sa internatom" Lješevo. Moderatorica programa je novinarka BHRT-a Aida Fazlić.

Historijski čas u Lješevu - 2. 6. 2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.