Historijski uspjeh FK Koraj: Izborili plasman u Prvu ligu TK i ne misle stati

Objavljeno: 13.06.17 u 14:43

Pozitivnim pričama iz Koraja nema kraja. Ovaj put u žiži javnosti našao se Fudbalski klub Koraj, kao najbolji ambasador lokalne zajednice, ali i susjednih općina Lopare i Čelić.

Fudbaleri ovog kluba izborili su plasman u Prvu ligu TK i tako ostvarili historijski uspjeh u devedesetogodišnjoj tradiciji postojanja kluba. FK Koraj se takmičio u Drugoj kantonalnoj ligi-sjever i već na polusezoni je imao 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu Jedinstva iz Vučkovaca.

Proljetni dio takmičenja, donio je nastavak dobre igre ovih momaka te su na kraju, osvojili prvo mjesto sa čak 12 bodova više od viceprvaka Trebave iz Zelinje. Korajci su osvojili ukupno 51 bod, ostvarivši 16 pobjeda, 3 remija i 7 poraza. Najbolji strijelac kluba, ali i lige je ubjedljivo Muhamed Šerifović koji je postigao 34 gola.

Iz Uprave kluba kažu da su za ove sjajne rezultate zaslužni igrači koji su svojim marljivim radom i predanošću pokazali kako se bori za dres voljenog kluba, vrijedna uprava i mnogobrojni donatori, sponzori i navijači.

Posebnu zahvalnost, kako kažu, duguju korajskoj dijaspori koja na sve moguće načine pomogla poslovanju ovog kluba, te susjednoj Općini Čelić koja je primarni izvor finansiranja korajskog kluba.

- O kakvoj se ekipi radi najbolje pokazuje činjenica da ove godine naši momci nisu zaradili nijedan crveni karton. Također, našoj ekipi je dosuđen samo jedan jedaneasterac. Ovo su zlatni momci koji igraju bez ikakve novčane naknade. Ostavljaju svoje obaveze i dnevnice, odazivaju se utakmicama i treninzima, daju sebe za svoje mjesto i svoj klub. Posebno nas raduje činjenica da u našem klubu ima igrača sa područja cijele Općine Čelić što uveliko govori o pozitivnom radu Uprave kluba na atmosferi koja vlada u klubu. S ponosom ističemo da među nama ima igrača i druge nacionalnosti. To je možda u nekim drugim mjestima i standardna vijest, ali s obzirom na historiju i sve ono što je Koraj proživio, za nas je ovo jako pozitivna vijest - ističe Mahir Ćejvanović, sekretar kluba, dodavši:

- Svjesni smo tereta i obaveza koje nas čekaju u Prvoj ligi, no vjerujemo da ćemo uspjeti odoljeti svim tim stvarima i za početak ostati u elitnom društvo. Prve godine, cilj nam je izboriti opstanak i smatramo da uz pomoć naših donatora i sponzora i marljivim radom igrača da takvo nešto neće doći u pitanje. Svojim radom stekli smo mnogo prijatelja u drugim klubovima i drago nam je da su drugi prepoznali naš trud.

Ove godine je Uprava kluba uz pomoć Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice završila projekat zaštitne ograde koji je bio krucijalni problem ovog kluba. U narednom periodu kako ističu nastaviti će sa projektima uređenja stadiona i izgradnje betonskih tribina.

- Svakako da morate biti uporni i marljivi i jednog dana neko će prepoznati vaš trud i nagraditi vas. Svake godine pošaljemo po nekoliko projekata na razne adrese i evo, krajem prošle godine Federalno ministarstvo nas je obradovalo kada smo dobili informaciju da je naš projekat odobren. U projekat izgradnje zaštitne ograde uključilo se i nekoliko lokalnih privrednika i matična Općina Lopare. Mi nećemo stajati, nastavljamo dalje sa predanim radom kako u takmičarskom smislu i ostvarivanju što boljih rezultata, tako i u onom infrastrukturnom. Nekada prije rata, zamišljeno je da korajski sportski centar ima i bazene, atletsku stazu. Nadamo se da ćemo dio tih zamisli uspjeti realizovati i našem sportsko-rekreativnom centru Luke dati još bolji izgled - kazao je Samir Haračić, predsjednik kluba.

Za prvu ligu Korajci se počinju pripremati krajem mjeseca tako da će igrači imati samo 15 dana odmora. Rusmir Mulalić, trener korajske ekipe, Upravi kluba dao je zadatak da angažuju nekoliko igrača kako bi se igrački kadar pojačao i kako ne bi bilo zime za Korajce u Prvoj ligi.