open-navfaktor-logo
search
Borba oko MUP-a
Hitna sjednica Skupštine TK: Šta može donijeti rasprava o smjeni ministra Brkića
Skupština Tuzlanskog kantona u srijedu će održati hitnu sjednicu. Planirano je da dnevni red bude utvrđen na samoj sjednici, ali je povod za sazivanje incijativa zastupnika opozcije SDP-a, PDA i Naše stranke za smjenu ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića.
27.01.2020. u 15:24
get url
text

Ukoliko ne dođe do većeg iznenađenja, opozcija sa 16 ruku neće moći srušiti ministra Brkića, ali prema riječima šefa Kluba zastupnika SDP-a Dževada Hadžića, to i nije jedini cilj sazvane sjednice.

Politika i policija

- Želimo argumentovanu diskusiju o politizaciju Uprave policije. Želimo dakle da zastupnici iznesu stavove i da tako vidimo stajalište svakog političkog subjekta - kaže Hadžiž za Faktor.

On ističe da ne zna kako će pojedini klubovi zastupnika glasati, jer nije razgovarao ni s kim na tu temu.

- Najvažnije je da se jasno vidi pravac kojim se želi ići. Da li želimo da svaki puta kada dođe novi ministar da on bude i direktor Uprave policije. SDP amatra da treba depolitizirati sigurnosni sektor, kao i obrazovanje i zdravstvo. Nisam idealista i znam da je uticaja politike bilo i prije i mi smo tu, nažalost, radili neke stvari, posebno u obrazovanju, i priznajemo da smo griješili - kaže Hadžić.

Inače u obrazloženju za smjenu Brkića navodi se da se politizacija Uprave policije manifestira kroz "najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK čiji je predlagač isključivo ministar Brkić, a kojim bi se omogućila direktna politička kontrola nad policijom". Također, smjena je zatražena i zbog "paušalnog i neutemeljenog načina ocjenjivanja direktora Uprave policije, koji je od strane ministra ocijenjen najlošijom ocjenom", navodi se, između ostalog, u zahtjevu za sasivanje sjednice.

Ocjena rada

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) BiH Enver Bijedić, iz čijih redova dolazi ministar Brkić, kaže da su u ovoj stranci zadovoljni njegovim radom.

- Sve dok radi u skladu sa zakonom ministar Brkić ima našu podršku. Kada su u pitanju zamjerke na negativnu ocjenu direktoru Uprave policije za nas je dovoljna činjenica to što je direktor sebi povećao plaću za više od 500 maraka, dok je mlađem inspektoru, koji na terenu radi težak posao, plaću povećao za sedam maraka. Uostalom negativnu ocjenu za direktora Uprave policije, koju je dao minisar Brkić, jednoglasno je podržala Vlada TK - kaže Bijedić.

Vlada TK pokazala je jedinstvo vladajuće većine kroz negativnu ocjenu rada direktora Uprave policije Dževada Kormana. Tada su se priklonili argumentima ministra Brkića, a potom odbili prigovor Kormana na negativnu ocjenu. Izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK, još uvijek nisu donesene, a i o njima u konačnici odlučuje Vlada TK, kao koletivno tijelo izvršne vlasti. U trenutnom odnosu političkih snaga ova sjednica teško može donijeti suštinsku promjenu, a ukoliko se to, pak, desi, onda će smjena ministra Brkića biti najmanja briga pozicije u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.