open-navfaktor-logo
search
Preporuke i zaduženja
Hitna sjednica Vlade FBiH: U Stocu 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima
Vlada Federacije BiH se na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici upoznala sa informacijom Federalne uprave civilne zaštite o zemljotresima na području Federacije BiH u periodu od 22. do 24. aprila 2022. godine.
27.04.2022. u 12:58
get url
text

Vlada je zadužila Federalni štab civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prate i analiziraju stanje u vezi sa zemljotresima širom FBiH, posebno na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, te je izvještavaju i, po potrebi u okviru svoje nadležnosti, angažuju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite i federalne službe zaštite i spašavanja radi provođenja mjera zaštite i spašavanja. 

Federalna vlada preporučuje općinama i gradovima na području FBiH, a posebno na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, da formiraju veći broj komisija s ciljem procjene šteta u što kraćem roku. Federalni zavod za geologiju zadužen je da hitno aktivira svoje stručne timove s ciljem procjene trenutnog stanja i davanja prijedloga mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prirodnom nesrećom.

U informaciji Federalne uprave civilne zaštite je navedeno da su gradske i općinske službe, te kantonalne uprave civilne zaštite nakon 24.4.2022. godine evidentirale štete koje su prijavila privatne i pravne osobe.

U Stocu je 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima. Velika materijalna šteta je i na zgradama i porodičnim objektima u Čapljini, gdje su dosad sanirani dimnjaci i popravljeni krovovi na 16 stambenih zgrada i 81 porodičnoj kući, te dva školska i jedanom vjerskom objektu. Prema informacijama nadležnih službi na području grada Mostara, nije bilo značajnijih prijava od strane građana ili pravnih osoba o nastalim štetama ili posljedicama zemljotresa. U Neumu su prijavljena tri oštećenja na privatnim stambenim objektima.

Kao što je poznato, 22.4.2022. godine u 23:07 sati je snažan zemljotres pogodio područje Hercegovine. Prvi podaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) pokazali su da je magnituda bila 5,7 po Richteru, a epicentar 19 kilometara od grada Stoca i oko 40 kilometara od Mostara, odnosno u općini Berkovići. Podrhtavanje tla se osjetilo u cijeloj BiH, kao i u susjednim zemljama u regionu. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko je lakše povrijeđeno.

Zemljotres je prouzrokovao materijalnu štetu na starijim i ruševnim objektima, kako u Stocu, tako i u Čapljini i Mostaru, te u općinama Ljubinje i Berkovići (RS), a izazvani su i brojni odroni na putnim pravcima Stolac - Mostar, Stolac - Neum, Stolac - Ljubinje i Stolac - Berkovići.

Informacija FUCZ-a koju je Federalna vlada razmatrala uslijedila je nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novalića s predsjedavajućim i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadom Zaimovićom i Mladenom Boškovićem, a s ciljem pravovremenog odgovora na stanje izazvano prirodnim nepogodama u Federaciji BiH, saopćil aje Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.