navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Postulati njege

Hladan zrak, grijanje, smog: Sedam savjeta koji će pomoći da i tokom zime imate sjajnu i podatnu kosu

Centralno grijanje i hladan zrak isušuju kosu.

Objavljeno: 13.12.2020. u 09:54
get url
text

Hladnoća joj teško pada – stalno je izložena spoju snijega, kiše, hladnog i grijanog zraka.

Kako bi "preživjela" stalnu promjenu toplog i hladnog, evo nekoliko savjeta kako je treba njegovati, održati sjajnom i podatnom tokom zime.

Zimi češće koristite suhi šampon za pranje kose

Kako biste izbjegli često sušenje kose zimi, izbjegavajte i često pranje. Prirodna masnoća štiti tjeme i kosu. Produžite vrijeme između pranja i izbjegnite izgled masne kose upotrebom suhog šampona.
Bonus: suhi šampon sjajno miriše i odmah unosi volumen u kosu.
Važno: zimi ne izlazite iz kuće mokre kose. Hladnoća jako oštećuje vlažnu kosu – dlaka čak može i ispucati.

Nježno sušite kosu

Ostaviti zimi kosu da se osuši na zraku? Ježimo se od same pomisli! No ni toplina fena nije baš dobra za kosu.
Rezultat: već suha kosa postaje još više isušena.
Rješenje: nanesite proizvod za zaštitu kose od topline i posušite kosu upotrebom difuzora te postavite fen na nižu toplinu puhanja.

Nosite kapu

Volite šetati po zimskom suncu!? Izloženost kiši, snijegu i hladnoći ima loš utjecaj na kosu. Nosite kapu kako biste zaštitili dlaku.

Hidrirajte svoju suhu kosu

Hladno vrijeme i suhi zrak centralnog grijanja ne utječe samo na kožu, nego i na kosu. Tokom zimskih mjeseci perite kosu šamponom i regeneratorom za hidrataciju. Vjerovatno nećete moći skroz izbjeći zimsku suhoću, pa u rutinu dodajte jednom sedmično masku za hidrataciju. Intenzivni tretman jednom sedmično pomoći će vam da zaštitite kosu od zimskih uvjeta.

Nanosite ulje na suhu kosu

Ulje za kosu: blagodat za opterećenu kosu zimi. Pomaže suhoj kosi u obnovi te joj daje svježinu i sjaj. Zlatno ulje može se nanijeti direktno na mokru kosu nakon što isperete šampon ili nakon sušenja kose fenom. Taj će tretman dobro doći vrhovima kose jer ogrube od trljanja o kapute, šalove i veste.

Smirite dlake koje strše

Kosa se ponekad napuni statičkim elektricitetom trljanjem o veste, šalove i kape. Spriječite to upotrebom spreja za zaštitu od topline kod oblikovanja frizure ili prskanjem kose lakom za kosu. Kako bi kosa bila glatka unatoč vlazi u zraku, možete koristiti proizvode za zaštitu od kuštranja – bio to šampon ili sprej za suhu kosu.
Upozorenje: ne koristite ih sve odjednom jer ćete otežati kosu. U ovom slučaju, manje je više.

Ošišajte ispucale vrhove

Zima je često najoštrija prema vrhovima kose. Trenje od kape, ovratnike kaputa i sl. dodatno opterećuje kosu. Nažalost, posljedica su - ispucali vrhovi. Zato redovno šišajte vrhove i oni neće pucati – kosa će ostati zdrava i privlačna.