open-navfaktor-logo
search
Čović sa Bertonom
HNS će biti partner u ostvarenju euroatlanskih aspiracija BiH
Čović je naglasio da je ostvaren izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje zasnovane na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a
05.11.2018. u 18:35
get url
text

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se sa šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom.

Sastanak je održan u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru. Tema razgovora bili su nedavno održani Opći izbori u BiH s naglaskom na implementaciju izbornih rezultata. Na početku sastanka ambasador Berton je konstatovao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostavljanja vlasti kako bi se u narednom periodu mogle efikasno provoditi nužne reforme.

Čović je naglasio da je ostvaren izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje zasnovane na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a. Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvata nadmoćnu 90 postotnu podršku unutar hrvatskog biračkog tijela, biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju evroatlantskih aspiracija BiH kroz implementaciju usaglašene reformske agende.

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti. Naglasio je da, ako smo dozvolili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to neko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduslove kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.

FOTO: A. B. Š. /FAKTOR

Berton je podvukao da je za OSCE posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora. Zato su neprihvatljive dalje odgode u rješavanju ovih pitanja. Zaključio je kako OSCE podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.