open-navfaktor-logo
search
Pozivaju na kompromis
HNS: SDA mora prihvatiti odluke Ustavnog suda i podržati izmjene Izbornog zakona
Hrvatski narodni sabor (HNS) traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, te da podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi, kako navode, omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima.
22.02.2020. u 11:52
get url
text

HNS naglašava kako se moraju naći rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda te ističu kako se ukazala historijska prilika za SDA da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani historije i podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

-Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali ekonomiju i svima u BiH osigurali bolje uvijete za život - saopćili su iz HNS-a.

Tvrde kako HNS izbornom voljom i legitimitetom, koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili o ključnim problemima u BiH.

- HNS će nastaviti rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini - ustvrdili su u saopćenju.

Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usaglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, HNS poziva na smirivanje napetosti i sprečavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine, navodi Ured za informiranje HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.