open-navfaktor-logo
search
Sjednica Predsjedništva
HNS se pridružio Dodiku u opstrukciji NATO puta, poručili da je Mostar "stolni grad Hrvata"
Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), kojom upravlja Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, održala je sjednicu Predsjedništva, na kojoj se, kako je saopćeno, razgovaralo o Lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, te imenovanju "Komisije za NATO".
14.12.2020. u 14:11
get url
text
HNS

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina, te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore. Izbori u Mostaru su, smatraju, važan iskorak za građane i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj BiH.

- Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskog naroda u BiH, HNS je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv građanima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. decembra. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. decembra je zajedništvo hrvatskoga naroda – navodi se u saopćenju.

Razgovarajući o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, HNS je ponovio "potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te evropskoj i euroatlantskoj budućnosti".

- Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

Izrazili su zabrinutost zbog, kako se navodi, sve učestalijim i direktnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za "buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i negiranje prava hrvatskog naroda kao konstitutivnog". S tim u vezi su uputili poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati "legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH".

Predsjedništvo HNS-a je naglasilo nužnost pristupanja značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima, te je pozvalo na što skorije imenovanje "Komisije za NATO".

Komisija o kojoj je HNS razgovarao još uvijek nije formirana zbog opstrukcija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Toj je stranci sporan i naziv Komisija za NATO integracijski proces BiH, koji je definiran i Programom reformi BiH, dokumentom kojeg je potpisao i šef SNSD-a Milorad Dodik.

VEZANI TEKST - Za Dodika ne važi ni vlastiti potpis: Šef SNSD-a prekršio obavezu, BiH u još jednoj blokadi

O HDZ-ovoj posvećenosti NATO integracijama i ubrzanju tog procesa svjedoči činjenica da Komisiju čije formiranje SNSD opstruira ne nazivaju njenim predviđenim imenom, već sa "Komisija za NATO", čime izlaze u susret svojim političkim partnerima kojima je sporna formulacija koja podrazumijeva termin "integracije". Taj termin je, ponovit ćemo, formuliran i u Programu reformi, dokumentu kojeg je Dodik potpisao u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo HNS-a je na sjednici osudilo ono što su nazvali neutemeljenim, gnjusnim i ličnim napadims na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te su te napade okarakterizirali kao "neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH".

Milanović je, podsjetit ćemo, o BiH govorio koristeći neprimjeren rječnik, usmjeren prije svega prema Bošnjacima.

- Dakle, još jednom govorim, građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem – izjavio je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.