Formiranje vlasti

Hoće li "BH blok" u vlast ili opoziciju: Odgovornost, država i lični interesi

Objavljeno: 24.01.2019. u 08:04 Autor: Nedim Pobrić

Ono što ovisi o odluci "BH bloka" su kapaciteti probosanskih snaga u izvršnoj vlasti na višim nivoima, a participiranje u tom bloku podrazumijeva preuzimanje odgovornosti po pitanjima od šireg interesa, onih koja svojim obimom prelaze okvire zastupljenosti kanti za otpatke na potezu od Dolac Malte do Skenderije

Da li će "BH blok" biti dio vlasti na entitetskom i državnom nivou, ili će odgovornost preuzeti isključivo u Kantonu Sarajevo, pitanje je na koje će predstavnici stranaka koje čine taj blok dati na sastanku zakazanom za 29. januar.

- SDP sam ne ide na koaliciju na bilo kojem nivou sa bilo kojom nacionalnom strankom. Kakva će biti odluka "BH bloka", to ćete znati 29. januara – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon posljednje sjednice Predsjedništva te stranke.

Uprkos postojanju stranačkih frakcija koje se protive mogućnosti formiranja snažnijeg probosanskog bloka na entitetskom i državnom nivou, glasnije su na posljednjoj sjednici, prema informacijama Faktora, bile one koje zagovaraju potrebu preuzimanja odgovornosti, prije svega zbog interesa države. Zanimljivo je da je ovim prvim, koje predvode mlađi stranački funkcioneri, neprihvatljiva mogućnost bilo kakve saradnje sa SDA, ali je, s druge strane, prihvatljivo učešće u vlasti sa HDZ-om BiH.

- Kad smo otvorili ovu priču, kad smo otvorili mogućnost da zbog stanja u BiH, zbog činjenice da na političkoj sceni imamo partije koje blokiraju put BiH u NATO i EU, koji žele da uvedu nove podjele, koje govore o podjeli države BiH, onda smo rekli da kao "BH blok" imamo odgovornost i da se ne možemo povući samo tako na tribine, grickati košpice i gledati šta se dešava na političkoj sceni BiH – pojasnio je Nikšić.

Da bi bacili košpice i spustili se sa tribina na teren, bit će, sudeći prema Nikšićevoj najavi, potrebno potpisati zajednički dokument sa principima eventualne saradnje. Sličnog su stava i u Demokratskoj fronti. Mogućnost ulaska u vlast na višim nivoima potkrjepljuju interesima države BiH koji su dovedeni u pitanje. Konačan stav će donijeti Predsjedništvo Demokratske fronte na sjednici koja je zakazana za subotu.

Za razliku od SDP-a i Demokratske fronte, Naša stranka je već donijela odluku. Predsjedništvo te stranke je na sjednici održanoj 19. januara jednoglasno odlučilo da neće ići u koaliciju sa HDZ-om BiH, SDA i SNSD-om ni na jednom nivou vlasti.

S obzirom na to da je Naša stranka već podvukla crtu, a ukoliko "BH blok" namjerava nastaviti funkcionirati u postojećim okvirima, to u praksi znači da su SDP i Demokratska fronta, neovisno o većinskom stavu unutar tih stranaka, dovedene pred svršen čin. Drugim riječima, proces formiranja vlasti i kapacitet probosanskog bloka koji bi parirao SNSD-u i HDZ-u BiH ograničen je stavom uskog kruga ljudi unutar stranke koja je osvojila manje od pet posto podrške ukupnog glasačkog tijela.

Sudeći prema izbornim rezultatima, SDA će biti dio izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou neovisno o odluci "BH bloka". Ono što ovisi o toj odluci su kapaciteti probosanskih snaga u izvršnoj vlasti na tim nivoima, a participiranje u tom bloku podrazumijeva preuzimanje odgovornosti po pitanjima od šireg interesa, onih koja svojim obimom prelaze okvire zastupljenosti kanti za otpatke na potezu od Dolac Malte do Skenderije. S obzirom na to da im pitanja od šireg značaja, poput NATO-a (Sabina Ćudić) ili Zakona o gasu (Edin Forto), ne idu od ruke, uz to zahtijevaju veću odgovornost, podložna su kritikama, a paušali su "loši i nikakvi", radije bi se zadržali na kantama za otpatke.

"BH blok" nije uspio formirati vlast u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, raspao se u Unsko-sanskom kantonu u kojem je iz zajedničke priče istupila Demokratska fronta, pa je jedini kanton u kojem blok tih stranaka zajednički učestvuje u izvršnoj vlasti zapravo Sarajevski. Ulaskom "BH bloka" u vlast na višim nivoima, dovela bi se u pitanje postojeća struktura vlasti u ovom kantonu. Tačnije, dovela bi se u pitanje, zbog SDA-ovih deset skupštinskih mandata, pozicija Naše stranke kao lidera te vlasti.

Odnos Naše stranke prema učešću u vlasti na višim nivoima, s druge strane, ne ograničava SDP u donošenju odluke koliko to, između ostalog, uslovljavaju okviri u koje su sami sebe smjestili tokom predizborne kampanje. Kreiranje atmosfere prema kojoj je nekoaliranje sa SDA ključni garant etičnosti i efikasnosti rada, te da je izborni rezultat iz 2014. godine isključivo posljedica koaliranja, a ne stranačkih i individualnih katastrofalnih procjena, odluka i zloupotreba, podiglo je oko SDP-a zidine koje toj stranci doslovno onemogućavaju aktivno učešće u izvršnoj vlasti i preuzimanje odgovornosti u kapacitetu koji im glasači omoguće. I etičnost i efikasnost, pa i percepcija javnosti, ne ovisi o partnerima u vlasti već o individualnom angažmanu imenovanih kadrova.

Drugi ograničavajući faktor za SDP jeste unutarstranačka hijerarhija, odnosno pozicioniranje uoči predstojećeg Kongresa. Mlađi funkcioneri koji se protive koaliranju sa SDA, okupljeni uglavnom oko rukovodstva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, uspjeli su kamuflirati izborni debakl te stranke u ovom kantonu udruživanjem i formiranjem vlasti sa SDA-ovim derivatima. SDP-u u Tuzlanskom kantonu je, uprkos neuporedivo boljem rezultatu, ta mogućnost uskraćena, a insistira se da se isti pristup održi i na višim nivoima. Time bi jedina neupitna hijerarhijska pozicija u stranci uoči Kongresa pripadala onima koji su svom stranačkom odboru "osigurali" učešće u izvršnoj vlasti.

Ponuditi glasačima izborni program te na osnovu njega dobiti nezanemariv izborni legitimitet u većem dijelu FBiH, a preuzeti mogućnost njegovog implementiranja isključivo na relaciji od Ivan-sedla do Kozije ćuprije, indikator je odgovornosti prije svega prema tim glasačima. Selektivan pristup vlasti zarad partikularnih interesa bi mogao imati obimnije negativne posljedice po stranku, o kojoj god da govorimo, nego bilo kakvo koaliranje sa bilo kime i na bilo kojem nivou vlasti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije