open-navfaktor-logo
search
Elitno takmičenje
Hoće li juniori Željezničara opet zaigrati u Omladinskoj Ligi prvaka?
Odlukom Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine titula prvaka Omladinske Premijer lige za juniore pripala je sastavu Željezničara.
28.08.2020. u 20:27
get url
text

Izabranici Omera Joldića tako su stekli nominalno pravo učešća u Omladinskoj Ligi prvaka. No, zbog slabog nacionalnog koeficijenta juniorski prvaci naše zemlje redovno su na "listi čekanja" za učešće u dijelu prestižnog takmičenja koje se naziva "put nacionalnih prvaka".

Za razliku od seniorskog izdanja najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja, u čijoj grupnoj fazi učestvuju 32 tima, u Omladinskoj Ligi prvaka su 64 učesnika. Njih 32 bit će podijeljeni u grupe na osnovu žrijeba za seniore, dok će preostala 32 tima igrati po nokaut sistemu kroz "put nacionalnih prvaka".

Hoće li juniori Plavih po treći put u historiji kluba sa Grbavice zaigrati u ovom prestižnom takmičenju zavisit će od nastupa klubova čiji se seniorski sastavi bore za mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka.

Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine trenutno zauzimaju 37. mjesto, što znači da bi za učešće u takmičenju morali napredovati za pet pozicija. U teoriji šanse postoje, no procentualno one nisu velike, a Joldić i njegovi fudbaleri i s mnogo interesovanja i navijačkog žara morat će pratiti ishod kvalifikacija za grupnu fazu evropske elite.

Omer Joldić je sezoni 2017/2018 s juniorima Plavih prezimio u Evropi

Rane eliminacije bugarskog Ludogoretsa i moldavskog Sheriff Tiraspola nikako ne idu u prilog juniorima Plavih koji će u nastavku kvalifikacija morati navijati za RB Salzburg, Benficu, Dinamo Zagreb, Dynamo Kiev, AZ Alkmaar, PAOK i Crvenu zvezdu.

VEZANI TEKST - Dvije godine od duela s Atleticom: Gdje su danas juniori Željezničara i koliko vrijede?

Ukoliko zbog pandemije koronavirusa ne bude nekih značajnih promjena nova sezona Omladinske Lige prvaka trebala bi početi 6. oktobra utakmicama "nacionalnih prvaka", a žrijeb će biti obavljen pet dana ranije u Atini nakon što budu poznati svi učesnici nove sezone Lige prvaka.

Do sada su našu zemlju u ovom takmičenju po dva puta predstavljali juniori Željezničara i Zrinjskog, a da bi U-19 selekcija Plavih po treći put zaigrala u društvu najboljih evropskih timova neophodno je da pet od sedam klubova (RB Salzburg, Benfica, Dinamo Zagreb, Dynamo Kiev, AZ Alkmaar, PAOK i Crvena zvezda) izbori plasman u grupnu fazu Lige prvaka, što baš i nije lako za očekivati.

Na kraju vrijedi još napomenuti da pravo nastupa u narednoj sezoni Omladinske Lige prvaka imaju igrači rođeni 1. januara 2002. godine, s tim da u rosteru od 40 može biti prijavljeno pet fudbalera rođenih između 1. januara i 31. decembra 2001. godine od koji samo trojica mogu konkurisati za utakmicu, a titulu će braniti Real Madrid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.