open-navfaktor-logo
search
Utvrđene kazne
Hoće li Kanton Sarajevo biti čišći kada počne raditi komunalna policija?
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona kojim se osniva komunalna policija, koji će biti upućen u Skupštinu Kantona Sarajevo na usvajanje. Hoće li Kanton Sarajevo biti čišći, ko će se sve kažnjavati i zbog čega, od komunalnih javnih preduzeća do građana, firmi, a sve s ciljem unapređenja obavljanja komunalne djelatnosti.
29.08.2022. u 08:00
get url
text

Komunalni policajci i komunalni inspektori će ovim zakonom biti ovlašteni i za vršenje komunalno policijskog i komunalno inspekcijskog nadzora u vezi provođenja Zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatera javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo, Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo postupanje u vezi provođenja plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo osniva komunalnu policiju sa 120 uposlenika, hoće li nositi gumene palice

Zakon o komunalnoj policiji bio je i na javnoj raspravi u trajanju od 60 dana, pa je Nacrt zakona u Skupštini KS usvojen u maju 2022. godine da bi Vlada KS utvrdila prijedlog ovog zakona u kome se navodi:

- Ovaj zakon ima veoma važnu ulogu za unapređenje kvaliteta obavljanja komunalne djelatnosti, promovisanje opće prihvaćenih vrijednosti zajednice, zaštite prava građana, kao i utvrđivanja njihovih obaveza. Vezuje se sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o inspekcijama KS.

Izrada ovog zakona potaknuta je dugotrajnim nezadovoljstvom građana kvalitetom održavanja čistoće na javnim površinama, kao i pritužbama na prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, te odlaganja otpada na glavnu sanitarnu deponiju koje su građani upućivali kantonalnoj komunalnoj inspekciji i službama komunalnih redara nadležnih kantonalnih javnih preduzeća.

Novi zakon omogućio bi primjenu sankcija zbog neadekvatnog ponašanja na licu mjesta, u vidu izdavanja prekršajnih naloga pravnim licima i građanima od komunalnih policajaca i komunalnih inspektora. Indirektne mjere podrazumijevale bi stalno prisustvo komunalnih policajaca na terenu, 24 sata tokom sedmice, kao i edukativno-prventivne mjere u cilju postizanja željenih rezultata.

Kao razlog za osnivanje komunalne policije istaknuto je poboljšanje komunalnog reda. Predloženo je da kazne iznose od 300 do 15.000 KM.

Ovlasti komunalnih policajaca će biti:

- Utvrđivanje identiteta subjekta nad kojim se vrši nadzor, kao i drugih lica značajnih u nadzoru;

- Fotografisanje i snimanje osobe, poslovnih i drugih prostorija, objekata i opreme, postrojenja, uređaja i instalacija javne komunalne infrastrukture, gradilišta, javne površine, prijevoznih sredstava;

- Saslušavanje stranke, svjedoka i drugih lica čija je izjava od značaja za utvrđivanje činjenica u vršenju komunalno-policijskog nadzora;

- Traženje od subjekta nad kojim se vrši nadzor da u roku dostavi tražene podatke i dokumente, odnosno da se odazove pozivu da dođe u službene prostorije komunalne policije kako bi dao podatke u vezi s komunalno-policijskim nadzorom;

- Preduzimanje upravne i drugih mjera u skladu s ovim i drugim relevantnim zakonima i propisima;

- Preduzimanje preventivnih aktivnosti u vršenju komunalno policijskog nadzora;

- Izdavanje prekršajnog naloga u slučaju da se prilikom komunalno-policijskog nadzora utvrdi nepoštivanje zakona i drugih propisa;

- Podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kada nije moguće izdati prekršajni nalog;

- Uzimanje u postupak zahtjeve i prijave građana, preduzeća i drugih organizacija i o svom postupanju obavještava podnosioce zahtjeva i prijava;

Šta će biti sa komunalnim redarima?

Osnivanje komunalne policije predlaže se bez obzira što u dva javna komunalna preduzeća Park i Rad niz godina rade komunalni redari. Oni će preuzeti njihove nadležnosti, obaveze i ovlasti Službe komunalnih redara Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad, sa dodatnim i posebnim ovlaštenjem za izdavanje prekršajnog naloga, navodi se u Prijedlogu zakona.

To se pita i Ramiz Gušo, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS, koji je za Faktor kazao da je vidio Prijedlog zakona o osnivanju komunalne policije i da ne može da shvati zašto se osniva policija kada već Kanton Sarajevo ima komunalne redare u dva javna preduzeća.

- Komunalna policija imat će najmanje 120 zaposlenih koji će biti primljeni putem konkursa. U konkursu za prijem u komunalnu policiju traži se da kandidati moraju imati završene fakultete. Obzirom da niko od ovih eko redara u javnim preduzećima Park i Rad ne ispunjava ovaj uvjet, jer su to uglavnom radnici sa srednjom stručnom spremom i starije životne dobi, tako da niko od njih se i ne može prijaviti na konkurs jer ne zadovoljava uvjete. Pitao sam kantonalnog ministra Envera Hadžiahmnetovića, šta će biti sa komunalnim redarima u ova dva preduzeća, na šta mi nije odgovorio. U KJKP Rad zaposleno je je oko 30 eko redara, a toliko je i u komunalnom preduzeću Park – ističe Gušo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.