open-navfaktor-logo
search
Magic land BiH
Hoće li Lukavac dobiti zabavni park vrijedan 100 miliona eura
Iz Vlade TK jučer je saopćeno da bi po projektu park trebao da sadrži roller coastere, dvoranu za kuglanje sa 16 staza i četiri staze za VIP, karting za djecu i odrasle, više od 40 različitih sprava za zabavu...
19.12.2019. u 15:46
get url
text
get url
text

Projekat zabavnog parka na području Lukavca pod nazivom "Magic land BiH" predstavljen je jučer premijeru Tuzlanskog kantona Denijalu Tulumoviću i nekolicini ministara. Ukupna vrijednost projekta prema tvrdnjama Mohameda Farraga, koji predstavlja investitore, iznosi oko 100 miliona eura, a još je rano govoriti hoće li do realizacije doći.

Uvjeti za gradnju

Iz Vlade TK jučer je saopćeno da bi po projektu "park trebao da sadrži roller coastere, dvoranu za kuglanje sa 16 staza i četiri staze za VIP, karting za djecu i odrasle, više od 40 različitih sprava za zabavu, više od 50 sprava za djecu, dječije igralište, dvoranu za rođendanske zabave, specijalnu zonu koja uključuje virtualnu realnost i lasersku dvoranu te mnoštvo restorana i trgovina".

- Za realizaciju bi bilo potrebno izmijeniti Prostorni plan TK, ali i naći model za realizaciju. To bi najvjerovatnije bilo privatno-javno partnerstvo, a i za to Vlada mora ovaj projekat uvrstiti u strategiju, zatim raspisati javni poziv. Investitori su jučer tražili da budu oslobođeni carine, ali čisto sumnjam da je to uopće moguće po našim zakonima - kaže načelnik Lukavca Edin Delić.

Ovaj projekat mnogi gledaju sa skepsom, ali načelnik Lukavca kaže da nije vidio ništa zbog čega bi u sve trebalo sumnjati.

- Ti ljudi su radili slične projekte, a mi realno ne možemo biti na gubitku, osim malo vremena koje ulažemo. Prostora za prevaru nema. Ukoliko se bude išlo na javno-privatno partnerstvo, onda se u startu definiraju odnosi i rokovi. Uspostavlja se preduzeće u kojem se definiraju udjeli. Niko neće poklanjati zemljište, niti nešto davati bez naknade - pojašnjava Delić.

Plan je da se zabavni park izgradi na lokaciji Malinjak u lukavačkoj mejesnoj zajednici Turija.

Sastanak u Vladi

- Mohamed Farrag je dva puta u 14 dana došao ovdje na razgovore i vrlo je angažiran. On ima akreditaciju da razvija takve parkove i radi po tom modelu. Ima portfolio investotora i nudi taj projekat - navodi Delić.

Premijer Kantona Denijal Tulumović, saopćeno je iz Vlade TK, zahvalio se jučer na želji i ideji da se na ovom lokalitetu gradi jedan takav projekat, koji bi privlačio turiste i posjetitelje iz cijelog regiona.

- Radi se o vrlo atraktivnom projektu. S obzirom na to da bi se za njegovu realizaciju morala mijenjati postojeća prostorno-planska dokumentacija, kao i da bi se trebali tačno odrediti u kojoj formi i obliku bi bilo moguće staviti društvene resurse na raspolaganje stranim investitorima, u narednim danima ćemo ovaj projekat prezentirati svim članovima Vlade Tuzlanskog kantona, ali i zastupnicima u Skupštini. Nakon toga ćemo zauzeti stav i definirati način kako možemo pružiti podršku realizaciji - kazao je na kraju sastanka premijer Tulumović.

Uz premijera današnjoj prezentaciji su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.