open-navfaktor-logo
search
Mrežarina
Hoće li poskupjeti struja: Komisija tvrdi jedno, poslodavci drugo
U cijeni električne energije za krajnje kupce najveći udio ima veleprodajna cijena energije koju diktira regionalno veleprodajno tržište, poručuju iz Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, dok Udruženje poslodavaca tvrdi da će struja poskupjeti tri do četiri posto
13.01.2020. u 19:44
get url
text
Dalekovodi
get url
text

Ukoliko budu prihvaćeni zahtjevi Elektroprijenosa BiH i Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH za povećanje tarifa, doći će do poskupljenja cijene struje, što će osjetiti i privreda i domaćinstva.

- Promjene tarifa za usluge koje pružaju NOSBiH i Elektroprijenos BiH ne utječu automatski na cijene za krajnje kupce koji su priključeni na distributivni sistem. U Bosni i Hercegovini je 1.559.382 kupaca priključeno na distributivni sistem, a samo 14 na prijenosni sistem. Podsjećamo da je DERK u više navrata tokom prethodnih godina smanjivao tarifu za usluge prijenosa i tarifu za sistemsku uslugu, ali se to nije direktno odražavalo na smanjenje cijena za krajnje kupce struje. U cijeni električne energije za krajnje kupce najveći udio ima veleprodajna cijena energije koju diktira regionalno veleprodajno tržište, a koja je u prethodne tri godine imala rastući trend. Znatan udio u cijeni za krajnje kupce ima i distributivna mrežarina, čiji je sastavni dio tarifa za prijenos, tarifa za rad NOS-a BiH i tarifa za sistemsku uslugu. Distributivnu mrežarinu u entitetima određuju nadležne regulatorne komisije FERK i RERS, ali se u praksi izmjene ovih mrežarina dešavaju vrlo rijetko. Naprimjer, u Federaciji BiH u prethodnih sedam godina distributivna mrežarina je promijenjena samo jednom 2017. godine – pojasnili su za Faktor iz Regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK).

U Udruženju poslodavaca Federacije BiH tvrde da će, ukoliko se prihvati zahtjev Elektroprijenosa i Nezavisnog operatora sistema BiH, doći do poskupljenja struje.

– Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo direktni utjecaj na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga – saopćeno je iz UPFBiH.

U Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji BiH (FERK) ne znaju ništa o navodnom poskupljenu struje.

- Mi nismo primili zahtjev za izmjenu cijene usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge javnih snabdjevača u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – odgovorili su iz FERK-a.

Nakon održanih rasprava, pripremljeni su izvještaji voditelja ovih postupaka, koji su 27. decembra 2019. godine dostavljeni učesnicima na raspravi, uz poziv da do 21. januara 2020. godine DERK-u dostave svoje komentare na ove dokumente. U narednom periodu DERK će razmotriti sve pristigle komentare i ostale dostupne činjenice, te potom donijeti odluke u tarifnim postupcima, pojasnili su iz DERK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.