open-navfaktor-logo
search
Protesti u Kijevu
Hoće li Putin prinuditi Zelenskog na štetne ustupke
Demonstranti su uzvikivali "Nema predaje!"
06.10.2019. u 14:43
get url
text

Na hiljade demonstranata u nedjelju se okupilo u centru Kijeva kako bi protestovali protiv plana za širu autonomiju separatističkih teritorija na istoku zemlje, u okviru plana okončanja rata s borcima koji uživaju rusku podršku.

Demonstranti su uzvikivali "Nema predaje!" dok su neki od njih nosili transparente s napisima kritike predsjednika Volodimira Zelenskog u masi,  koju policija procjenjuje na  desetak hiljada ljudi.

Zelenski (41) priprema se da održi svoj prvi samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u naporu da pokrene s mrtve tačke mirovni proces na okončanju petogodišnjeg separatističkog sukoba u istočnoj  Ukrajini.

U ovoj su sedmici ukrajinski, ruski i separatistički mirovni posrednici dogovorili mapu puta koja predviđa davanje posebnog statusa teritorijama pod vlašću separatista i provođenje slobodnih i poštenih izbora u skladu s ukrajinskim ustavom.

 Kritičari Zelenskog strahuju da će Putin prinuditi komičara koji je postao političar na štetne ustupke u cilju ruskog zadržavanja de facto kontrole nad separatističkim regijama u istočnoj Ukrajini.

Demonstranti na kijevskom Trgu nezavisnosti tvrde da davanje šire autonomije samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk znači predaju ukrajinskih nacionalnih interesa, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.