open-navfaktor-logo
search
Odluka Kremlja
Hoće li se oglasiti Milanović: Rusija uvrstila Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja
Rusija je dodala Hrvatsku, uz Grčku, Dansku, Sloveniju i Slovačku na popis neprijateljskih država, javljaju zagrebački mediji pozivajući se na agencije iz Moskve. 
22.07.2022. u 12:41
get url
text

Na popisu se pored naziva država navodi i broj osoba koje se nalaze na teritoriju Rusije, a s kojima diplomatska predstavništva neprijateljskih zemalja i njihova konzularna predstavništva mogu sklapati ugovore o radu.

VEZANI TEKST - Gdje je nestao predsjednik Hrvatske: Kalkulanstvo Zorana Milanovića po ruskim notama

Grčka ima ograničenje od 34 osobe, Danska 20, a Slovačka 16. Slovenija i Hrvatska neće moći u svojim predstavništvima zapošljavati osobe s teritorija Ruske Federacije. Na listi neprijateljskih država Rusije od početka agresije Kremlja na Ukrajinu, uz Evropsku uniju i Veliku Britaniju nalazi još dvadesetak zemalja.

Da li će se nakon ove odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina oglasiti njegov hrvatski kolega Zoran Milanović? Tokom ruske agresije na Ukrajinu Milanović je optuživan, najčešće sa pravom, da drži stranu Moskve, rijetko upotrebljava riječi agresija ili invazija, a dobar dio krivice za krvoproliće u Ukrajini prebacuje Kijevu.

- Ruska čizma tamo gdje dođe ne odlazi. Svako ko ima malo znanja i iskustva vidi što se događa. Rusija nije kao mi, nije demokratija, Rusija je neuništiva - tvrdi Milanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.