open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Hoće li SNSD dobiti četiri delegata: Počela prva posebna sjednica Narodne skupštine RS-a
Prva posebna sjednica Narodne skupštine RS počela je danas u Banjoj Luci, a na kojoj bi trebalo da budu poznati delegati u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).
01.12.2022. u 12:31
get url
text
Sjednica NSRS

Proteklih dana vodile su se političke borbe i pregovori oko imena, a SNSD koji je bio gotovo siguran da će imati četiri svoja čovjeka u ovom tijelu, prema jučerašnjim izjavama Milorada Dodika smanjili su očekivanja na tri delegata.

Njihovi kandidati su Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

VEZANI TEKST - Salkić: Dobro bi bilo da mi u Pokretu za državu dokažemo kako smo glasali u NSRS-u

- SNSD će imati sigurna tri delegata u Domu naroda BiH, ali je i četvrti delegat bitan da budemo jači u zaštiti nacionalnih interesa Republike Srpske. Ne tražimo da stranke sa sjedištem u Sarajevu glasaju za naše kandidate, kao što to radi opozicija u RS-u. Oni su nasjeli na tu isforsiranu priču o četvrtom delegatu i njihovi razgovori sa strankama iz Sarajeva liče na dječiju igru i ne predstavljaju zaštitu interesa RS-a – objavio je Dodik jučer na Twitteru.

SDS je također predložio svoju listu i sigurni su da će imati jednog svog delegata u Domu naroda, dok je Pokret za državu ranije zvanično saopćio da je njihov kandidat Vojin Mijatović (SDP BiH) tražeći od opozicije, u prvom redu zastupnika PDP-a i Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića, da podrže njihovog kandidata i tako onemoguće SNSD-u da dobije svoja četiri čovjeka i tako uzme "ključ državne vlasti" u svoje ruke.

Na dnevnom redu današnje sjednice NSRS-a su usvajanje izvještaja Кomisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih zastupnika, izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izbor potpredsjednikā Narodne skupštine RS-a i izbor Administrativne komisije NSRS-a.

VEZANI TEKST - Stav SDA bio poznat, i Mijatović pozvao SDP da glasa za opoziciju u RS-u, pridružio se i DF

Tačka - izbor delegata u Vijeće naroda RS-a,  skinuta je sa današnjeg dnevnog reda, a predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je objasnio razlog.

- Razlog zbog čega je povlačimo je što je Centralna izborna komisija BiH jučer saopćila da je po njenom tumačenju rok za ove liste suštinski večeras u ponoć, iako su one na vrijeme dostavljene. CIK je propustila da za 24 sata ovjeri i dostavi liste. Dostavili su dodatno pojašenjenje da, ako mi danas glasamo, prekršili bismo Izborni zakon ili poslovnik o radu, kako ko tumači. Rizikujemo da budemo u problemu i da ponavljamo ovu tačku – kazao je Stevandić.

On je pojasnio da će druga posebna sjednica NSRS-a, a na kojoj će se glasati o delegatimna Vijeća naroda RS-a, biti sutra, a prije nje će biti održan kolegij.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.