open-navfaktor-logo
search
Totalna dominacija
Hoće li UEFA finala igrati klubovi sa Otoka, među kojima neće biti prvak Engleske?
Poklope li se sve ove stvari, što je vrlo moguće, dobit ćemo odgovor na pitanje gdje se igra najbolji klupski fudbal
09.05.2019. u 14:41
get url
text

U finalu Lige evropskih prvaka gledat ćemo englesko finale. Čudesni preokret Liverpoola protiv Barcelone, sinoć je kopirao i Tottenham protiv Ajaxa. Tako će rivali sa Otoka 1. juna u Madridu igrati za najvažniji pehar u klupskom fudbalu.

Da stvar bude zanimljivija i dominantnija po engleski fudbal, vrlo lako je moguće da će i finale Evropske lige igrati klubovi sa Otoka. Chelsea ima aktivan rezultat pred večerašnji revanš protiv Eintracht Frankfurta (1:1) na Stamford Bridgeu, a Arsenal će u Španiji braniti dva gola prednosti iz prvog meča.

Opravdaju li ulogu favorita i izbore li finale koje će se igrati 29. maja u Bakuu, bit će to prvi put u fudbalskoj historiji da četiri kluba iz iste zemlje igraju finala najjačih UEFA takmičenja.

A usporedbe radi, vrlo je izvjesno da će Manchester City biti prvak Engleske, ali Građani neće biti dio historije. Poklope li se sve ove stvari, što je vrlo moguće, dobit ćemo odgovor na pitanje gdje se igra najbolji klupski fudbal na svijetu.

U novijoj historiji imali smo priliku gledati po tri kluba iz iste zemlje u finalima ova dva UEFA-ina takmičenja. Bilo je to 2014. i 2016. godine, a zanimljivo oba pata su u završnicama bili isti klubovi, a ishodi su također bili isti. Real Madrid je u finalima Lige prvaka pobjeđivao Atletico Madrid, a Sevilla je osvajala Evropsku ligu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.