open-navfaktor-logo
search
Poskupljenja
Hoće li ustanove socijalne zaštite u KS ostati bez hrane zbog otkazivanja dobavljača
Usljed povećanja cijena namirnica u Bosni i Hercegovini i javne ustanove u Kantonu Sarajevo našle su se u problemima u procesu nabavke hrane za svoje korisnike, a naročito se to odnosi na zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.
03.05.2022. u 16:35
get url
text

Naime, prema informacijama Faktora, a kako se moglo vidjeti i u slučaju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" koja je skoro ostala bez zaliha hrane, izvjesno je da bi se, ukoliko se ovom problemu ne nađe uskoro adekvatno rješenje, mnoge ustanove mogle naći u teškoj situaciji i bez hrane za svoje korisnike.

Mirza Musa, direktor Kantonalne ustanove Gerontološki centar, za Faktor kaže da su do sada imali tri otkaza dobavljača namirnica.

- U narednom periodu očekujemo veći broj otkazivanja ugovora kao lančanu reakciju izazvanu velikim poremećajima tržišta i problemima snabdijevanja.

Situacija nije dramatična, ali jeste razlog za brigu. Naime, u slučaju otkaza ugovora od dobavljača, Ustanove u procesu javnih nabavki imaju mogućnost provođenja pregovaračkog postupka kako bi osigurali količine potrebne za nesmetano funkcionisanje. Tu nastaje problem viših cijena, naime finansijski planovi i budžeti su pravljeni na osnovu starih cijena i samo je pitanje dana kada Ustanove neće moći servisirati nove cijene sa starim budžetima – kaže Musa.

Ističe da nisu imali uspjeha u pokušajima da se uspostavi saradnja sa direkcijama za robne rezerve.

- Ispitali smo mogućnost povezivanja sa Direkcijama za robne rezerve KS i FBiH, ali bez konkretnog uspjeha. U saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku KS i ministricom Ivanom Prvulović i Vladom KS aktivno pokušavamo naći rješenja za sve ustanove socijalne zaštite u KS kako bismo ublažili probleme koji su ispred nas – zaključuje Musa.

Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, kaže da za sada hrane ima dovoljno, te da nastoje prevazići ove poteškoće.

- S obzirom na poremećaj cijena hrane na tržištu, kantonalne ustanove socijalne zaštite koje smještaju korisnike JU Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo, KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, KJU Gerontološki centar Sarajevo, KJU Odgojni centar Kantona Sarajevo, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, suočene su sa određenim izazovima koji se tiču isporuke hrane od dobavljača, ali hrane u ustanovama ima dovoljno – kaže ministrica Prvulović.

Navodi da Ministarstvo kontinuirano prati situaciju, da je u stalnom kontaktu sa ustanovama, kao i sa Direkcijom za robne rezerve KS.

- Ističemo da kantonalne ustanove socijalne zaštite rade nesmetano i korisnici ne osjete navedene izazove – zaključuje Prvulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.