open-navfaktor-logo
search
Važna odluka
Hoće li zastupnici Parlamenta FBiH odobriti upotrebu Bloka 4 i Bloka 5, šta ako glasaju protiv?
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine po završetku 30. sjednice koja se održava danas i sutra, održat će i vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati efekti primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena snabdijevanja električnom energijom. 
09.03.2022. u 07:58
get url
text

Federalna vlada je na sjednici održanoj 24. februara zatražila od Parlamenta FBiH da odobri ponovnu upotrebu blokova četiri i pet u Tuzli i Kaknju, a sve kako bi građanstvo i privreda bili uredno snabdjeveni električnom energijom. Bez toga neće biti dovoljno struje.

VEZANI TEKST - Traži se od Parlamenta FBiH da odobri ponovnu upotrebu Bloka 4 i Bloka 5

Nema dovoljno električne energije 

- Analiza koja je urađena pokazala je da ograničenje cijene električne energije koje je trenutno na snazi korekcijom Zakona o električnoj energiji, nama onemogućava da imamo dovoljnu količinu električne energije za kompletnu privredu i domaćinstva, a što znači da moramo uključiti dodatne mjere, a jedna od njih je da Parlament FBiH da saglasnost za upotrebu dva bloka koja su već van upotrebe, a to su Blok 4 Tuzla i Blok 5 Kakanj.

Nakon što Parlament da finalnu saglasnost, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti ponuditi svima onima koji traže električnu energiju, dovoljnu količinu, i bez ikakvih uvjetovanja - rekao je nakon sjednice Vlade FBiH 24. februara Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, potvrdio nam je da su dobili informaciju koja će se razmatrati o vanrednoj sjednici.

- Ta informacija se odnosi na ponovno uključivanje u rad blokova četiri i pet. I to je će biti jedina tačka o kojoj ćemo se izjasniti na vanrednoj sjednici koja je iza dvodnevne redovne - kazao nam je Rošić.

Admir Andelija, direktor Javnog preduzeća Eletroprivreda BiH, ranije u javnosti kazao kako je od izuzetne važnosti da Parlament FBiH usvoji zaključak kojim će se Elektroprivredi BiH omogućiti da nastavi proizvodnju električne energije iz blokova četiri i pet.

Bitna je energetska neovisnost 

- U ovu situaciju smo došli iz razloga što smo 2015. godine potpisali ugovor o ograničenju emisije stakleničkih plinova. Obavezali smo se da ćemo zatvoriti naša tri bloka, a da ćemo izgraditi novi Blok 7 TE Tuzla. Naša ova dva bloka u 2022. godini izlaze iz pogona jer su izradili tih 20 hiljada sati. U međuvremenu su se pojavile nove okolnosti da je potreba za energijom kako na našem tako i na međunarodnom tržištu povećana.

Mi smo u obavezi da osiguramo dovoljne količine električne energije svim kupcima u Bosni i Hercegovini po prihvatljivim cijenama. Kada kažem prihvatljivim, mislim na cijene koje je regulisao FERK za univerzalnu uslugu i ono što je usvojio Parlament FBiH krajem prošle godine.

Bitno je da energetsku neovisnost zadržimo u dugoročnom periodu i ovo je upravo jedna od mjera, da produžimo rad blokova četiri i pet kako bismo imali dovoljno količine električne energije i kod otežanog snabdijevanja plinom - kazao je ranije Andelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.