open-navfaktor-logo
search
Dolazi Sjeverna Irska
Hoće li Zmajevi imati podršku na Bilinom polju u baražu za EURO?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 8. oktobra na Bilinom polju igrat će polufinale baraža za Evropsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske.
14.09.2020. u 12:53
get url
text

Ovaj duel, koji su Zmajevi izborili kroz Ligu nacija, trebao je biti odigran 26. marta, ali je odgođen zbog koronavirusa, koji je tada bukvalno zaustavio svijet, pa tako i sport.

Kako sada stoje stvari, odnosno po posljednjim informacijama iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) koronavirus će spriječiti da navijači početkom narednog mjeseca budu na tribinama stadiona Bilino polje i da podrže Zmajeve.

Trenutno, prema odluci kriznog štaba Federacije BiH, još je na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba. Čak i ako se ova odluka promijeni (najavljen je povratak navijača na tribine bh. stadiona u utakmicama PLBiH), male su šanse da će UEFA promijeniti odluku o prisustvu publike.

A, kao što je poznato, UEFA je još ranije odlučila da će se sve utakmice baraža, kao i klupske kvalifkacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu igrati bez publike.

Uz to, kako je potvrđeno za Faktor, saglasnost za prisustvo publike na stadionu morao bi dati i protivnik, a teško je očekivati da bi Sjeverna Irska dala pristanak za to.

Nadu da bi se nešto moglo promijeniti do početka narednog mjeseca, kod navijača Zmajeva budi odluka UEFA-e, koja je dozvolila da 24. septembra na utakmici Superkupa između Bayerna i Seville na stadionu u Budimpešti bude prisutno 30 posto publike od ukupnog kapaciteta stadiona.

Međutim, naš izvor tvrdi da Superkup i baraž za EURO 2021, nemaju mnogo dodirnih tačaka i da su male šanse da UEFA promijeni raniju odluku.

Finale baraža za EURO na rasporedu je 12. novembra, a u slučaju pobjede Zmajevi bi tada na Bilinom polju ugostili boljeg iz duela Slovačka - Republika Irska. I tada bez publike, kako sada stoje stvari. Ali ko zna šta se može promijeniti već sutra. Koronavirus nas je proteklih mjeseci naučio da ništa nije nemoguće. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.