open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Hodžić pitala Vranića o smrti Džene Gadžun: Da li je Bejtović kao član Naše stranke zaštićen od odgovornosti?
Admela Hodžić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), danas je u proceduru uputila niz pitanja kantonalnom ministru zdravstva Harisu Vraniću, kao rukovodiocu organa uprave koji vrši nadzor nad radom privatnih zdravstvenih ustanova na području KS, a koja se odnose na tragičnu smrt djevojčice Džene Gadžun.
26.07.2022. u 12:10
get url
text

Kroz zastupnička pitanja od ministra Vranića traži odgovor te pita "koji vidovi utvrđivanja odgovornosti su poduzeti za dr. Benjamina Bejtovića u slučaju tragično preminule djevojčice Džene Gadžun koja je mimo svih etičkih, moralnih i zakonskih procedura operirana u stomatološkoj ordinaciji Bejtović".

- Da li ste u okviru upravnog nadzora za koje ste nadležni preispitali rješenje o odobrenju za obavljanje privatne prakse za dr. Benjamina Bejtovića i ako jeste, koji je ishod? – navela je Hodžić.

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

Odgovor traži i na pitanje "zašto nije pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti ljekara koji su sudjelovali u operativnom zahvatu dana 8. novembra 2021. godine kada  je Džena Gadžun operirana i preminula usljed komplikacija u stomatološkoj ordinaciji?".

Kako je od tragičnog događaja prošlo devet mjeseci, Hodžić je pitala ministra Vranića i da li je "pokrenut postupak utvrđivanja etičke odgovornosti dr. Benjamina Bejtovića?"

U tom smislu postavlila je i pitanje zašto je "dr. Bejtović još član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, kao i da li je Bejtović kao visokopozicionirani član političke partije Naša stranka, kojeg je na tu poziciju imenovala Vlada KS, čiji je premijer Edin Forto, koji je istovremeno i predsjednik političke partije Naše stranake, kao takav i po tom osnovu zaštićen od svih vidova odgovornosti uključujući i etičku odgovornost?".

- Da li je mjesto Bejtovića u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS cijena pojedinih članova koji čuvaju skupštinsku većinu u KS? Konkretno, zašto ne smijenite Benjamina Bejtovića? – navodi Hodžić.

Od ministra je tražila i odgovor "da li je i ovo jedna od 300 mjera vladajuće koalicije, te da li je u 300 mjera predviđen isti princip zaštite pojedinaca odgovornih za tragične ishode kao u slučaju Dženana Memića?

Hodžić je iznijela svoj stav komentirajući, zbog čega na pitanja koja su od ključne važnosti, mjesecima nema nikakve reakcije.

VEZANI TEKST - Otac malene Džene na njen rođendan pisao ministru Vraniću: Koga štitiš, Harise?

- Evidentno je da u "razredu" koji se zove Kanton Sarajevo imamo dva loša učenika koja pored toga što nisu naučili ništa iz oblasti morala i etike još prepisuju jedan od drugog. Kao posljedicu toga imamo dva roditelja Gadžun i Memić koji su nažalost ostali bez svoje djece, ali su odgovorni u oba slučaja čak i nagrađeni umjesto procesuirani. Različite politike, isti postupci, zbog toga i kažem da su dvije politike kao dva loša đaka koji prepisuju jedan od drugoga – kaže Hodžić.

Istakla je da su se mnogi protekle predizborne kampanje uspješno promovirali na pozivima na odgovornost i procesuiranje odgovornih.

- Nakon tih kampanja i uspostavljanja većine i vlasti u KS dobili smo i dokument koji sadržava 300 mjera, ali izgleda da su u tom dokumentu izostavili procesuiranje odgovornih za pojedina krivična djela ili su zaboravili da to uopće i piše. Evo podsjećamo ih da provjere je li procesuiranje odgovornih izostavljeno ili je to bilo samo u svrhu predizborne kampanje – navela je Hodžić u svom komentaru nakon postavljenih pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.