Avion koji je danas poletio s aerodroma u Malmou oko 9 sati po lokalnom vremenu, s 47-godišnjim Emrullahom i njegovo troje djece, sletio ja na aerodrom Esenboga u Ankari. Uz sve mjere zaštite zdravstveni radnici su ušli u avion, obavili sve neophodne kontrole, nakon čega je Gulusken prebačen u Gradsku bolnicu u Ankari.

VEZANI TEKST-Turska evakuisala svog državljanina i njegovu djecu, u Švedskoj odbijali da ga liječe

Kćeri turskog iseljenika danas su zahvalile predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru zdravstva Fahrettinu Koci zbog inicijative koju su pokrenuli kako bi njihovom ocu bio pružen adekvatan medicinski tretman.

Cijela ova priča počela je nakon što je kćerka Samira na društvenim mrežama objavila videozapis i ispričala slučaj njenog oca.

- Živim s porodicom u Švedskoj. Moj otac je prije 11 dana dobio temperaturu i počeo osjećati poteškoće u disanju. Javili smo se ljekarima, ali nažalost niko nije došao. Danima smo zvali više puta, ali niko nije odgovorio na naše pozive - poručila je u videozapisu.

U međuvremenu, Ambasada Turske u Štokholmu i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) stupili su u kontakt s porodicom Gulusken. Ministar zdravstva Fahrettin Koca razgovarao je sa Samirom i dobio informacije o zdravstvenom stanju njenog oca.