open-navfaktor-logo
search
Dok čekaju goste
Hotelijeri nakon korone: Budnjo digao kredit, vlasnik Europe očekuje pomoć države, Pino i Hills spremni
Tokom trajanja pandemije koronavirusa rad ugostiteljskih objekata iz skupine hotela nije bio zabranjen.
04.06.2020. u 21:45
get url
text
get url
text

No, nemogućnost kretanja domaćeg stanovništva, zatvorene granice za strance i turiste, što je sve bilo na snazi u protekla dva i po mjeseca utjecalo je da hoteli, moteli, pansioni i drugi objekti ovog tipa zaustave rad. Gužvu, žamor i protok gostiju zamijenila je tišina.

Ipak, posljednjih nekoliko dana s ukidanjem restrikcija i otvaranjem granica život se polako vraća i u ugostiteljstvo, a hoteli s radošću dočekuju i prve goste. Naša novinarska ekipa tome je posvjedočila u obilasku hotela u Sarajevu, ali i na Trebeviću i Bjelašnici. Na Bjelašnici jedino radi hotel Han. Hotel Bjelašnica će kako su nam rekli otvoriti vrata sredinom juna.

{$galerijaFotografija}

Alija Budnjo, vlasnik kompleksa hotela na Ilidži, ističe da nikoga nisu otpustili za vrijeme koronavirusa.

- Jedino smo otvorili apartmansko naselje Oaza i hotel Terme. Ostala četiri hotela su trenutno zatvorena – između ostalog kaže Budnjo.

Aida Jašarević-Terzić, direktorica hotela Pino Nature, govori da će ova godina biti teška, ali da su ipak optimisti.

- Naši gosti jedva su čekali otvorenje. Velika je potražnja domaćih gostiju i posljednjih dana imamo jako puno rezervacija iz Crne Gore. Nadamo se povratku gostiju iz Indonezije, Malezije i drugih zemalja - kaže Jašarević-Terzić.

Nermina Sefer, direktorica Hotela Hillsa, ističe da su spremni za dolazak gostiju.

- Polako nam dolaze gosti. Mali je to broj. Zavisimo od otvaranja granica i aerodroma. Očekujemo dolazak gostiju sa Srednjeg Istoka, koji prema našim informacijama jedva čekaju da se otvore aerodromi i da godišnje odmore mogu provesti kod nas – kaže Sefer.

Rasim Bajrović, generalni direktor Europe Group, ističe da su svi hoteli iz ove grupacije, kao i ostali hoteli u BiH, bili zatvoreni u periodu od 15. marta do 31. maja.

- Prije par dana smo na zadovoljstvo građana Sarajeva otvorili sve hotele u nadi da nećemo imati velike gubitke do proljeća 2021. Naša očekivanja su da u 2020. godini pokušamo uz veliku angažiranost menadžmenta i svih uposlenika ostvarimo što manje gubitke, jer će biti jako teško vratiti turiste do iduće godine. Posljedice ove pandemije će za našu hotelsku branšu biti vrlo teške i svi ćemo biti sretni ako u godini dana koja je pred nama sačuvamo likvidnost firmi i radnike. Očekivali smo pomoć naše države i svih nivoa vlasti realnom sektoru, kako to rade sve države svijeta. Nažalost, ta pomoć je do danas izostala i još uvijek nismo dobili nijednu marku. Učinit ćemo sve da od uslužno -ugostiteljskog sektora, prodaje hrane i pića ostvarimo određeni prihod kako bi sačuvali radna mjesta - kaže Bajrović.

Berina i Rasim Bajrović

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.