open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen sporazum
"Hristos se rodi, ovo je pljačka!": Vesković ide na osmogodišnju robiju
Vesković je proglašen krivim za učešće u pljačkama transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica
04.10.2019. u 10:53
get url
text

Sud BiH, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje donio je presudu kojom je Milosav Vesković (41), član grupe Darka Eleza, osuđenoj u predmetu "Lutka", proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa razbojništvom, te osuđen na osam godina zatvora.

Vesković je proglašen krivim za učešće u pljačkama transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica.

U izrečenu kaznu zatvora Veskoviću se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. maja prošle godine kada je iz Hrvatske izručen Bosni i Hercegovini.

Vesković je ranije, podsjećamo, izdvojen iz predmeta "Lutka" jer je više godina bio nedostupan bh. organima gonjenja.

Ovoj grupi se sudilo zbog više ubistava, razbojništava, pranja novca, pokušaja ubistva i drugih djela počinjenih od 2005. godine. Predmet u odnosu na njega i još neke pripadnike grupe razdvojen je ranije u odnosu na proces koji se u Sudu BiH vodio protiv Bojana Cvijana i još 12 osoba, koje su pravomoćno osuđene na skoro 100 godina zatvora.

Vesković je uhapšen u Hrvatskoj, zajedno sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca. Za njim je potjernicu tada raspisala i Bosna i Hercegovina, ali i Austrija zbog sumnje da je da je kao član bande "Pink Panther", prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Prošle godine je dobrovoljno pristao na izručenje BiH.

On je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još peterica muškaraca.

Vesković i njegova grupa dovodili su se u vezu sa jednom od najpoznatih pljački u Srbiji, kada je na Badnje veče 2004. godine grupa lopova upala u ekspozituru jedne banke u Zemunu uz povike: "Hristos se rodi, ovo je pljačka" i ukrali čak 150.000 eura.

Presudom se Vesković obavezuje da solidarno, zajedno sa osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, platiti oštećenoj Pavlović Internacional banci iznos od 1.789.539,67 KM na
ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 2. juna 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.