Huklek je u borbi za bronzanu medalju izgubio od predstavnika Srbije Zurab Datunašvili.

Huklek je bio drugi hrvač koji je pod hrvatskom zastavom dobio priliku boriti se za olimpijsko odličje, ali je i on, poput Bože Starčevića u Rio de Janeiru 2016., izgubio borbu za bronzanu medalju.

Ipak, ako se u obzir uzme u kakvim se okolnostima pripremao za Olimpijadu, rezultat je odličan.

On je u maju ove godine izborio normu za Olimpijadu, a po povratku u Hrvatsku otkrio je da je doživio porodičnu tragediju zbog koje je i njegov odlazak u Tokijo bio upitan.

Naime, Huklek je izgubio sestru, koja je preminula sa samo 11 godina.

- Prije dvije sedmice je moja sestrica Marta preminula, i ja sam tada rekao da ne želim da idem na Olimpijske kvalifikacije. U tom trenutku nisam imao volje za takvo nešto, ali su mi moja porodica, mama, tata, supruga, moja braća rekli da moram da idem zbog nje. Na kraju sam otišao zbog Marte, ostvario normu, koju sam njoj posvetio. A sve bih ovo dao samo da je ona živa - rekao je Huklek u izjavi Večernjem listu.

Hrvatski novinar Bernard Jurišić podsjetio je na porodičnu tragediju koja je zadesila hrvača.

- Nekoliko dana prije odlaska na kvalifikacijski turnir Ivan Huklek je izgubio 11-godišnju sestru. Otišao je na kvalifikacije na nagovor porodice, osigurao Tokio i tamo gotovo osvojio olimpijsku hrvačku medalju. Što se mene tiče, osvojio je i više od medalje - napisao je Jurišić.