open-navfaktor-logo
search
Veliki preokret
Hrvati odlučuju: Raspada li se ABA liga, šta kaže Dino Rađa?
Srbijanski mediji objavili su informaciju da će hrvatski klubovi napustiti ABA ligu, što bi mogao značiti i raspad ovog takmičenja.
05.05.2022. u 18:30
get url
text

Navodno je Košarkaški savez Hrvatske (KSH) svojim klubovima iznio prijedlog da napuste ABA ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju - Alpe Adria Cupu, koje okuplja klubove centralne Evrope, konkretno Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. To takmičenje je pod ingerencijom FIBA-e.

Eventualni izlazak hrvatskih klubova iz ABA lige definitivno bi zatvorio vrata Euroligi i svim takmičenjima pod ingerencijom te organizacije te bi cilj bio potpuno okretanje FIBA-inoj Ligi prvaka, Eurokupu i Alpe Adria Cupu. Navodno, razlog ovakvoj odluci je da bi se izlaskom iz ABA lige puno bolje radilo s mladim igračima, što bi u budućnosti pomoglo hrvatskoj reprezentaciji.

- Ništa mi nismo odlučili, nego smo u utorak na sjednici ponudili klubovima opciju da mogu igrati Ligu prvaka, Eurokup i Alpe Adria Cup, te će im sve biti plaćeno. Sad je na njima da odluče, imaju rok od sedam dana za to. Dakle, idući utorak ćemo znati sve - rekao je za Index predsjednik Stručnog savjeta KSH-a:

- Naravno, ako pristanu, od iduće sezone neće moći igrati ABA ligu. Jednostavno, zbog rasporeda bi to bilo nemoguće. No, mi mislimo da bi to bilo odlično za hrvatsku košarku. Što nam je to donijela ABA liga u posljednjih 20 godina? Ništa. Životarimo, stalno se borimo za ostanak, a ta se liga pretvorila u poligon Crvene zvezde i Partizana za dovođenje stranaca. Čudimo se kad nas pobjeđuju Rumunji i Poljaci. Eto, ajmo nešto promijeniti, vidjeti kako oni rade i kakvi su im klubovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.