open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
Hrvatska: Harald Kopitz, ubica troje svoje djece, ubio se u Lepoglavi
Oko 17 sati Harald Kopitz u zatvoru u Lepoglavi počinio je samoubistvo, potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske. 
25.10.2022. u 20:12
get url
text

Harald Kopitz u junu je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubistva svoje troje djece. 

- U zatvoru u Lepoglavi u utorak, 25. oktobra, u poslijepodnevnim satima zatvorenik H.K. počinio je samoubistvo. Službenici zatvora u Lepoglavi pozvali su Hitnu medicinsku pomoć te je zatvorenik preminuo u vozilu. U ovom trenutku okolnosti navedenog događaja se još uvijek utvrđuju. 

Zatvor u Lepoglavi o svemu je obavijestio nadležna tijela. Uprava za zatvorski sistem provest će vanredni stručni nadzor, a o utvrđenim okolnostima javnost će pravovremeno biti obaviještena - objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz saglasnost optuženog, njegove odbrane i tužilaštva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke. Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji.

Bio je optužen za tri krivična djela teškog ubistva, za što mu je prijetila kazna i do 50 godina zatvora. Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za petak.

Tužilaštvo Kopitza tereti da je 24. septembra 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, "s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena krivična djela".

Istražitelji su, podsjetimo, prvo vjerovali da je Kopitz djecu ugušio, ali naknadno je utvrđeno da je prvo djecu omamio tabletama, a potom ih ugušio. Prvo je djecu otuširao, a potom stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, koji su djeca popila.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke, te da je radio za više velikih kompanija kao finansijski konsultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tokom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio uračunljiv u trenutku zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.