Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Londonu, a nakon završetka sastanka na vrhu NATO saveza, povodom 70. godišnjice potpisivanja Vašingtonskog ugovora.

Plenković se na početku konferencije za medije osvrnuo na važnost članstva u NATO savezu.

-Hrvatska se sjeća kako je to biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije. Politika Miloševićevog režima htjela je stvoriti veliku Srbiju. Hrvatska je pretrpjela velike žrtve, 15 hiljada poginulih, 60 hiljada ranjenih, ratna šteta je prema procjenama bila 30 milijardi dolara. To nas je usporilo u ekonomskom razvoju, napredovanju prema EU i NATO savezu. To je jedinstveno iskustvo i to kada čuju kolege i oni se osvijeste što znači Savez, što znači sigurnost i solidarnost u sigurnosti-  istakao je Plenković. 

Dodao je da je EU NATO savezu glavni partner u stvaranju mira i stabilnosti.

-Ta je poruka izrazito važna jer je saradnja između Evrope i SAD-a u pogledu sigurnosti, neraskidiva i nerazdvojiva. Razvijanje strateške autonomije EU-a, istovremena treba biti komplementarno s jačanjem evropskog stupa NATO-a. To nisu izolirani procesi, upravo suprotno - istakao je Plenković, objavio je  dnevno.hr