Hrvatska: Kriminalci u zarobljeništvu držali 59 Kineza

objavljeno: 20.01.2018. u 12:35

Zagrebačka policija u velikoj akciji razotkrila je međunarodnu zločinačku grupu na čijem  su dva Hrvata i dva Kineza. Oni su zarobili  59 kineskih državljana i tjerali ih da za njih varaju svoje sunarodnjake i za njih tako ostvare veliku zaradu.  

Ante Gudelj, pomoćnik glavnog direktora policije u Hrvatskoj, kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je na osnovu saradnje s Kinom i Slovenijom, provedena opsežna, velika i višemjesečna istraga koja se odnosi na trgovinu ljudima koja je povezana sa kompjuterskim prevarama na uštrb državljana Kine. 

Tako je otkrivena kriminalna grupa koja je državljane Kine zarobila u dvije kuće na širem zagrebačkom području, u jednoj od 800 kvadrata zatečena su 42 kineska državljana, u drugoj od 400 kvadrata zatečeno je 19 kineskih državljana. Od te brojke, dva Kineza bili su čuvari i radili su za Hrvate koji su vodili operaciju.

Četrdesetosmogodišnji Hrvat je osumnjičen da je unajmio dvije navedene kuće koje su bile opremljene tek minimalnim uvjetima potrebnima za stanovanje, dok je drugi, 51-godišnjak s područja Zagreba, žrtve dovezao u Republiku Hrvatsku. Namamili su ih obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zatočili, oduzeli dokumente i tjerali da za njih rade na kompjuterskim prevarama.

U kompjuterskim prevarama korištene su napredne tehnologije, a zarobljeni Kinezi su morali nasumično zvati svoje sunarodnjake u Kini i od njih na prevaru tražiti novac.

- Žrtve su se predstavljale kao uposlenici pravosudnih tijela i na taj način je ostvarivana velika materijalna dobit - pojasnili su u policiji u kojoj nisu željeli otkriti kolika je šteta počinjena.

Kako je prije dva dana objavljeno u slovenskim medijima, slovenska policija razotkrila je međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavi trgovinom ljudima te je strane državljane prisilila da rade u ilegalnim pozivnim centrima širom svijeta.