open-navfaktor-logo
search
Faktor na protestu
"Hrvatska mladost" ne daje izjave za portal sa domenom "ba"?!
Jedan mladić nam je kazao da će reći svoje mišljenje samo za medij koji u nazivu ima kraticu "hr"
11.10.2018. u 21:18
get url
text

{$galerijaFotografija}

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u Mostaru nezadovoljni rezultatima Općih izbora u kojim je Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda osvojio najveći broj glasova i tako ušao u Predsjedništvo BiH.

Nakon okupljanja krenuli su u šetnju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje su upalili svijeće s ciljem da plamen pokaže da demokratija u BiH ne postoji, te da
poruče kako neće prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda.

Smatraju kako je vrlo važno da ode dostojanstvena poruka iz Mostara u svijet o preglasavanju Hrvata.

Kao organizator protestne šetnje navedena je "Hrvatska mladost".

Okupljeni su nosili hrvatske zastave te transparente na kojima piše  "R.I.P. Democracy BiH", te "Not my President".

Tokom paljenja svijeća u glas su zapjevali "Ponosna moja je zemlja Hercegovina" te razmotali višemetarsku zastavu koja se zavijorila šetalištem.

Danijel Jurić, ističe da su motivi vrlo jasni i jednostavni.

-Ne protivimo se gospodinu Komšiću kao gospodinu Komšiću, nego kao hrvatskom članu Predsjedništva BiH, te pogotovo načinu na koji je postao hrvatski član Predsjedništva BiH, a taj način je da ga nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Mi s jedne strane razumijemo da gospodin Komšić ima potpuno pravo kada kaže da je to u skladu sa Ustavom BiH. Međutim, to nije u skladu sa duhom Ustava. Naime, duh Ustava bi trebao ići u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimno izabranog političkog predstavnika koji će zastupati vitalne nacionalne interese ta tri naroda. Gospodin Komšić će kao političar zastupati interese onih koji su ga izabrali, kao i svaki političar i dužnosnik s nadom da će ga neko u budućnosti ponovo izabrati. Budući da ga nisu izabrali Hrvati i budući da gospodin Komšić nije imao gotovo nikakvu zastupljenost u općinama i područjima gdje su Hrvati u većini, te da su ga većinom izabrali građani s područja USK-a i ZDK-a, te Tuzlanskog i Sarajevskog kantona teško je vjerovati da će gospodin Komšić štititi interese Hrvata- poručio je Danijel.

Studentica Magdalena Barešič, smatra da je potrebno reagovati na "političko huliganstvo", kako je to, ističe, profesor Ivo Lučić spomenuo, i najbolje opisao pojavu i poteze Željka Komšića.

- Mladi su previše pasivni, ali mogu mnogo toga promijeniti. Ovo ne znači biti protiv nekoga već reći NE da neko radi protiv tebe - kazala je Magdalena.

No, u okupljenoj masi bilo je i onih koji nisu htjeli da govore za portal iz Sarajeva ili ipak oni koji nisu htjeli da govore za medije koji imaju kraticu "ba" u nazivu. Jedan mladić nam je kazao da će reći svoje mišljenje samo za medij koji u nazivu ima kraticu "hr".

Iako su danas za naš portal iz MUP-a HNK kazali kako je u pitanju samo protestna šetnja, te kako će okupljeni hodati trotoarom i da se neće zadržavati ispred Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dogodilo se upravo suprotno, te su ulice kojima se kolona kretala bila zatvorene za saobraćaj.

44023913_237744950426169_4001576825879789568_n.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.