open-navfaktor-logo
search
Novo naoružanje
Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona
U obzir dolaze i polovne letjelice
03.09.2019. u 08:06
get url
text

Glavni analitičar i posebni savjetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine.

On je dodao da u obzir dolaze i polovne letjelice.

-Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima riječ. Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahtjeva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske - rekao je Kopal.

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

-Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je obavijestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke avione F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.