Hrvatska nije dužna isplatiti penzionere tzv. SAO Krajine

Objavljeno: 19.06.17 u 13:37

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna penzionerima s nekadašnjeg okupiranog teritorija, pretežito srpske nacionalnosti, isplatiti penzije za razdoblje od početka Domovinskog rata do 1998. nakon što je tzv. SAO Krajina okupacijom zaustavila platni promet i uspostavila vlastiti penzioni sistem "parafond", saznaje se u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Zgrada Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske
Zgrada Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske

- To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO-a jednoglasno usvojio, a u vezi sa zahtjevom Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospjelim, ali neisplaćenim penzijama - kazao je izvor u MVEP-u, dodavši da Odbor taj slučaj smatra zatvorenim te ga skida s dnevnog reda.

Udruženje srbijanskih penzioneri s nekadašnjih okupiranih područja u Hrvatskoj je u novembru 2014. podnijelo zahtjev ILO-u protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz spomenutog razdoblja, a službeni Zagreb se očitovao krajem 2016. u odgovoru na 15-ak stranica koje je sastavila međuresorna radna skupina s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, MVEP-a, DORH-a te pravnih stručnjaka.

- One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj penzioni sistem, a onima koji su ostali živjeti na okupiranim područjima Hrvatska je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak se i nakon toga pokušalo penzije isplaćivati preko Međunarodnog crvenog križa. ILO je prihvatio hrvatsku argumentaciju da je prekid isplata bio uzrokovan višom silom - pojašnjava izvor.

- ILO je ocijenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih penzija i to je potvrda onoga što su imali za reći hrvatski sudovi i Evropski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002. - ističe MVEP.

U ministarstvu ističu činjenicu, koju je potvrdio i ILO, da se penzije nisu mogu isplaćivati iz oba fonda - hrvatskog penzionog sistema i "parafonda" SAO Krajine. Nadalje, Hrvatska i Srbija su to pitanje riješile bilateralnim sporazumom.

ILO također smatra da se pojedini slučajevi moraju rješavati pred hrvatskim nacionalnim pravosuđem.

Prema srbijanskim izvorima, isplatu zaostalih penzije od Hrvatske je putem ILO-a zatražilo oko 22.000 penzionera s nekadašnjeg okupiranog hrvatskog teritorija. Spekulira se da se radi o iznosu od oko 800 miliona eura.