Ured Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u srijedu je optužio šezdesetosmogodišnjeg državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine da je, u svojstvu kapetana vojske bosanskih Srba, 1992. godine počinio ratne zločine nad ratnim zarobljenicima.

Iako Županijsko državno odvjetništvo nije objavilo ime i prezime osumnjičenog, lokalni mediji su nagovijestili da se zove Dane Lukaić.

Ta osoba je optužena da je naredila potčinjenim pripadnicima vojske bosanskih Srba u logoru "Manjača", u blizini Banje Luke, da tuku i povrijede dva zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i trojicu pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

On je također optužen da je lično nanio ozbiljne povrede jednom od pripadnika HOS-a.

Državno odvjetništvo je navelo da je Lukaić bio vođa operativnog tima sigurnosnih službi zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, od sredine juna do 16. septembra 1992. godine.

U junu ove godine hrvatska je policija uhapsila bosanskog Srbina pri njegovom ulasku u zemlju zbog sumnje da je naredio nečovječno postupanje prema zatvorenicima u ratnom logoru "Manjača". Lokalni mediji su sugerirali da se radilo o Lukaiću.

Bosanski Srbi su u logoru "Manjača" držali u zarobljeništvu Bošnjake i Hrvate tokom rata.

Logor je bio u funkciji u periodu od 1991. do 1992., a potom nakratko i tokom 1995. godine. Većina zatvorenika su bili hrvatski i bošnjački vojnici i civili.