open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Hrvatska: Policajci naoružani dugim cijevima čuvali vakcine, ministar zdravstva smatra da za tim nema potrebe
Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopćenje povodom početka vakcinacije u Hrvatskoj. U brojnim gradovima prijevoz vakcina osiguravali su pripadnici policije naoružani dugim cijevima.
27.12.2020. u 20:19
get url
text

- Vakcine su preuzete u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12 u Zagrebu, kada je krenulo prvo vozilo koje je krenulo prema Dubrovniku. U 9 sati utovareno je zadnje vozilo koje je krenulo prema svome odredištu. Vakcine su prevezene u 20 gradova u 20 županija - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je prijevoz vakcina kroz sve etape pratila policija uz angažman interventnih jedinica policije policijskih uprava, kako bi tiok dostave do mjesta isporuke prošao u najboljem redu. Policijske uprave su bile u stalnom međusobnom kontaktu kako bi se izvršio pravovremeni prihvat vozila s vakcinama bez zadržavanja i stajanja.

FOTO: Anadolija

- Vakcine su se distribuirale županijskim zavodima koji će organizirati vakcinaciju korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s oboljelima od Covida-19 i uposlenike hitne medicine. Zasada to je simbolična količina vakcina koje se dostavljaju svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani vakcinacije 27., 28. i 29. decembra. Nakon toga svake sedmice nam stižu nove doze što je sukladno planu vakcinacije - napisali su iz MUP-a.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako smatra da nema potrebe da naoružani policijski službenici čuvaju vakcine, ali je dodao kako je to dogovor na nivou Europske komisije da se treba posvetiti posebnom načinu transporta, jer vakcine u ovom trenutku predstavljaju strateški proizvod.

- Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta je više nego dobrodošla - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.