open-navfaktor-logo
search
Nacionalni štab
Hrvatska: Slijedi ukidanje e-propusnica, kako će se sjediti u kafićima, kako ići kod frizera
Iako opasnost od zaraze koronavirusom još nije prošla, građani Republike Hrvatske će još dvije sedmice, do 5. maja, živjeti pod većinom mjera donesenih od strane Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu.
20.04.2020. u 13:00
get url
text

Najvažniji su oprez i socijalno distanciranje. Dječja i sportska igrališta i dalje su van upotrebe. Štab je produžio i mjere o načinu održavanja vjenčanja i sprovoda.

- Ukidanje e-propusnica prva je mjera olakšavanja života građanima. Iako je mobilnost jedan od faktora širenja ove bolesti, ocijenjeno je da ta mjera otežava život ljudima, usporava privredu i poljoprivrednicima stvara velike probleme - prenosi Hrvatska radiotelevizija izjavu direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Ukidanje e-propusnica na svojem području tražilo je 10 županija, i to im je Nacionalni štab odobrio. 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Mreži Prvog otkrio je kako bi se ovog ljeta mogla odvijati vjenčanja, kako će raditi kafići i frizeri te kako će funkcionirati javni prijevoz.

Glede novih mjera za kafiće, Capak otkriva kako ljudi neće moći sjediti jedan do drugoga nego će morati postojati socijalna distanca.

- Primjerice, ako je dosad bio sto za četiri osobe, za njime će sada moći sjediti jedna do dvije osobe. Uz pojačane mjere higijene, morat će se svakodnevno dezinficirati i nakon odlaska svakog gosta - opisao je Capak i dodao kako je to "novo normalno" u radu kafića.

Kada su u pitanju frizerski saloni, morat će, kaže on, biti neke zaštitne mjere i za frizera i za klijenta,  a što se tiče javnog prijevoza, Capak kaže da će on biti uskoro pušten, no, ni tu neće nedostajati mjera.

- Maske ćemo preporučiti svima, pogotovo u javnom prijevozu - rekao je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.